h1

Stjärnorna flyttas lite högre

06 januari 2010

En anledning till att lagstiftning fortfarande är anpassad efter vita, heterosexuella, medelålders män utan funktionsnedsättning (VHmMuF) är att de lagstiftande församlingarna (och för den delen, även samhällets andra maktsfärer) har dominerats av den minoriteten i hundratals år. Jag tror att en skälig representation är nödvändig för att nå lika rättigheter.

Representationen behöver delvis vara politisk – att partierna släpper fram alla kompetenta personer så att väljarna har en reell chans att rösta på människor med de här värdefulla erfarenheterna. Här brukar man dock misslyckas på att varken partier eller väljarna lyckas särskilt bra med mångfalden. Då kan man också ta sitt ansvar som politiker att leta utanför den givna kretsen i tillsättandet av politiska tjänster.

Ett bra exempel är Obamas utnämnande av Amanda Simpson till ny Senior Technical Adviser på Department of Commerce, typ näringsdepartementet. Liberatis Amanda Brihed skriver idag om Simpson på Sidan 4 i Expressen.

Representationen behöver också vara kulturell – personer från minoriteter behöver synas inom media och kultur och då inte bara som exempel på eller inslag av ”sin” minoritet. Kanske allra minst det, utan snarare som experter, huvudkaraktärer och andra subjekt.

Ett exempel på en aktuell fiktiv karaktär som går mot normen är soldaten Jake Sully i Avatar (spelad av Sam Worthington). Sully sitter i rullstol och är antagligen en av ytterst få marinsoldater i rullstol på film. I alla fall som fortfarande är i tjänst, spelar huvudrollen och är en klassiskt snygg och cool actionhjälte. Kan också vara en av de första actionfigurerna med rulle. DHR:s Maria Johansson bloggar om Sully och Avatar här.

Den negativa konsekvensen av representationen är att den som tar på sig att representera dels alltid får sin kompetens ifrågasatt. Det finns alltid en misstanke om inkvotering för att man inte tillhör den vanligtvis inkvoterade minoriteten, VHmMuF. En misstanke om påklistrad politiskt korrekthet.

Men de positiva konsekventerna överväger. Nu när det inte finns några hinder för att en öppen transexuell kvinna kan få toppjobb i USA eller för att soldater på film kan sitta i rullstol kan andra se sig själv i de positionerna.

Stjärnorna som barn och unga kan sikta på flyttas lite högre.

Annonser

One comment

  1. Jag läste din blogg när sommaren stod i blom och gillade vad jag läste. Tittade hit via Maria J:s blogg och gillar fortfarande vad jag läser. Det är ovanligt för en etablerad politikerKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: