h1

Kärnkraft ger inte billig el

08 januari 2010

Nu skenar elpriserna iväg i kylan, rapporterar bland andra Svd, Ekot, Expressen och Aftonbladet. Anledningen till prisstegringen är att många av kärnkraftsreaktorerna är avstängda. I mitten av december var bara hälften av reaktorerna igång. Nu är vi ju rätt vana att reaktorer står avstängda, men det brukar handla om säkerhetsskäl. Ibland står de i off-läge i åratal i sträck.

Men den här gången är det planerade stopp som genomförs. Moderniseringar och underhåll. (Så lägligt att de kommer just när Sverige är som kallast.) Både privatpersoner med rörligt pris och elhandelsbolag med kunder som har fast pris drabbas av ryckigheten. Man kan i alla fall konstatera att den påstådda kopplingen mellan billig el och kärnkraft inte existerar.

Den billigaste och (ofta) snabbaste sättet att få ner elpriserna är att energieffektivisera. Det mest långsiktiga är att investera i förnybar energi.

Annonser

4 kommentarer

 1. Fundera några steg till om elen hader varit dyrare eller billigare idag ifall vi ännu hade Barsebäck i drift… Dra sen en ny slutsat om huruvida kärnkraften bidrar till billig el.

  Sen kan du ju också fundera över vad elpriset vore idag ifall vi hade haft 0 reaktorer i drift(som ditt parti vill) iställt för 7.


 2. Påståendet att hela den effektminskning vi nu har skulle ha varit planerad är lögn.

  – O3 går med recuderad effekt på grund av problem med turbinen efter effekthöjningen som påbörjades under tidigt 2009. Inte planerad.

  – Revisionen av R1 och R2, som påbörjades i våras, drog över den planerade tiden. Inte planerat.

  – F2 går också med reducerade effekt på grund av en försenad revision. Men den är är på väg tillbaks. Inte planerad.

  – Resten av reaktorerna går för fullt.

  Så vad i detta menar du stöder ditt påstående att ”den här gången är det planerade stopp som genomförs. Moderniseringar och underhåll. (Så lägligt att de kommer just när Sverige är som kallast.)”?

  Och vad menar du med ”Ibland står de i off-läge i åratal i sträck.”? Senast jag kollade IAEA’s PRIS databas gällde det påståendet enbart Barsebäck 1 och 2… och det var (mp) delansvariga för.

  Har du något som stöder det du påstår ovan eller hittar du på ”sanningar” allteftersom?


 3. Åh gud vad kul att du är tillbaka och kanske börjar blogga på allvar igen. Du och dina åsikter har verkligen varit saknade.


 4. […] Anders Wallner – Kärnkraft ger inte billig el  […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: