h1

Fler diskussioner, färre debatter

11 januari 2010

Valåret är inlett och idag är de flesta politrucker tillbaka från semestern verkar det som. I alla fall om man bedömer nivån på den politiska debatten. På twitter och bloggar snackas det om att Edvard Unsgaard, riksdagskandidat för (M) framhållit sin städfirmas etnicitet när de kommit och städat bajs. På Politikerbloggen anklagar (M)-kvinnorna Mona Sahlin för de sju dödssynderna i tur och ordning i krystad retorik.

Är det konstigt om folk inte bryr sig om politik? Och orkar följa ”den politiska debatten”?

Samma dag frågar SVT:s debattprogram på twitter ”vilka debatter vill ni se i år?”

Well. Jag har två önskemål, till att börja med. Båda handlar snarare om bemanningen av debatterna än valet av debattämnen:

1 – Bemanna inte varje debatt med människor som tycker diametralt olika. Självklart måste ett debattprogram ha en bredd av åsikter. Men de behöver inte vara extremerna på varsin sida. Jag tycker att det är ointressant att höra en djurrättsaktivist och en hetsig köttbonde debattera huruvida man ska äta kött eller inte. Däremot skulle jag gärna se några personer som alla tycker att kött är gott diskutera djurhållning. Eller tre vegetarianer/veganer diskutera djurrättsfilosofi.

2 – Bemanna inte debatterna med slentrianmotståndare, som är mot varandra oavsett vad den andre säger. Det är därför jag tycker debatter mellan S och M, som ju självutnämnde är valets ”huvudmotståndare”, är så trista. Vad är poängen att debattera om debattörerna, oavsett fråga, ger sig in i leken med huvuduppgiften att vara ”mot” sin motståndare. (edit: Färskt exempel, via Mats Knutsons tweet om försäkringspremien)

För några år sedan hade SVT ett helt fantastiskt debattprogram, som bara levde en knapp säsong. Det gick ut på att människor med olika infallsvinklar, men som var överens på ett övergripande plan, diskuterade. Ett program kunde handla om ”barns rättigheter” och sen fick de inbjudna gästerna prata till punkt i sina resonemang och väga dem emot varandra. Det var bra debatt-TV.
Som sagt så svek tittarna tyvärr.

Annonser

8 kommentarer

 1. Åhå, var det Tabu eller vad det hette? Det var om inte annat lite samma sak, även om det snarare diskuterade mer ”tabubelagda” ämnen som om kärnfamiljen behövs etc.


 2. Jag tror inte det var Tabu jag såg, tror det här ligger längre tillbaka i tiden.


 3. […] Miljöpartisten Anders Wallner är inne på samma linje. […]


 4. Håller med om behovet av en annan typ av debattprogram, där debattörerna slipper få högst två meningar på sig att skapa konflikt – för att sedan inte återkomma.
  Demokrati-tanken – att många röster ska få höras – är förvisso god, men blir demokratiskt utarmande om vi aldrig får följa med ett resonemang utan bara höra spridda anklagelser. (tänker på format som SVTs Debatt)


 5. Upplyftande läsning, jag håller helt med om det du skriver. Jag är dock nyfiken på hur du hanterar att du själv riskerar att bidra till den låga nivån genom att t.ex. låta dig publiceras på den gapiga opinionssidan Newsmill?


  • Jag tycker faktiskt att Newsmill är ett av de vettigare debattforumen. Alla som känner att de kan bidra får komma till tals, oredigerat och till punkt. Dessutom kan man som konsument välja och vraka mellan vilka debattörer man vill lyssna på.


 6. […] debatten under valåret har hittills varit relativt fattig. Det började redan i januari med dödssynder och bajs i trappuppgången och den senaste veckan har färgen på Asks gredelina kuvert hamnat i hetluften (det senare trots […]


 7. Du uttrycker mina tankar här. Det blir inte bara kontraproduktivt utan helt enkelt ointressant när allt ska handla om konflikt. Inget får någonsin gå framåt, utan fastnar i pajkastningsläge.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: