h1

Bra debatt med Sverigedemokraterna!

15 januari 2010

Igår följde jag debatten mellan de två Skånepolitikerna Anders Åkesson (MP), regionråd och Björn Söder (SD). (Tyvärr inte live, men på näst bästa sätt genom Sydsvenskans Niklas Orrenius’ twitterkonto.)

Jag håller med Tomas Melin (MP) om att förutsättningarna var de rätta: debatten var i en politisk arena – region Skåne – där SD är representerade och den var allmänpolitisk. Åkesson och Söder hade kommit överens om fyra regionpolitiska frågor: kollektivtrafik, kultur, jämställdhet och personalpolitik.

Tidigare försök att på riksnivå bemöta SD har varit ogenomtänkta och gått – sådär. Då tänker jag framför allt på Fredrick Federley, Maud Olofsson och Mona Sahlin. Federley och Olofsson gjorde det snuttifierat och Sahlin gjorde det oproportionerligt. Vid alla tre tillfällen fokuserades det på ”invandringsfrågan” – men motdebattörerna kändes konstigt nog dåligt förberedda på just den. Det räcker inte att vara ”god” för att vinna en SD-debatt.

Jag har tidigare hållit ett par MP-interna utbildningar på temat ”så bemöter ni främlingsfientlig retorik” och har försökt ge lokalpolitiker dels faktaunderlag om de påståenden SD och andra partier för tillfället använder, men också allmänna tips om hur man agerar i debatter i kommunfullmäktige eller i andra sammanhang.

Nu har jag ännu inte hunnit se debatten från igår, men det verkar som att Åkesson gjorde helt rätt genom att visa (MP) som ideologisk motpol till SD – utan att tjata om det. Han gjorde det istället genom inte vara överdriven i sin argumenation och hålla fast vid de andra politiska områdena. Då blir det tydligt att SD:s enda chans att vara på hemmaplan är att knuffa in invandringskritik i alla andra frågor. (Det är ingen som kommer rösta på SD för att de bedriver en bra sjukvårds- eller infrastrukturpolitik. Lyssna bara på partiledare Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju och svaret på öppningsfrågan ”Vilka samhällsproblem beror inte på invandring?”)

Debatten i sin helhet kan du se här.

Läs också: Anders Åkessons debattartikel i Sydsvenskan om bakgrunden till debatten och ovan nämnde Niklas Orrenius analys i Sydsvenskan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: