h1

Aldrig mer pappakurs

18 februari 2010

Igår gick jag och min pojkvän den pappakurs som strulade redan på anmälningsstadiet. Egentligen hade väl ingen av oss några större förväntningar, men det känns samtidigt bra att samla på sig så många perspektiv som möjligt inför ett föräldraskap.

Föreläsaren (som arbetat med genusfrågor ett helt yrkesliv) håller ett ganska basic samtal som handlar om vikten av närvaro som förälder och i barnrelaterade beslut, att det inte finns några studier på att pappor skulle vara mindre viktiga än mammor och försöker få gruppens blivande pappor att förhandla till sig tidigare och mer föräldraledighet. Det kanske inte var någon wake up-call jag behövde, som ska vara hemma hälften av tiden och de fyra första månaderna. Men det var inte heller särskilt provocerande.

För trots att jag och min pojkvän presenterar oss i början med hur vi hör ihop och vår relation till barnet så vägrar föreläsaren konsekvent att ta in honom i diskussionerna (alla vi andra fick frågor), han använde konsekvent begreppet ”din fru” när han talade om barnets mamma och la fram vikten av pappan – för att barn ”bara har en pappa”. Och så förstår det obligatoriska resonemanget om hur länge vi ska vänta innan vi har sex efter förlossningen (vi hade nog inte tänkt ha något längre uppehåll…).

När jag trodde att det inte kunde bli värre så var det dags för avslutningsrunda. Först får jag ordet. Efter mig, så hoppar han över min pojkvän och ger ordet till nästa person på tur (!). Ett aktivt osynliggörande av en av papporna i gruppen – bara för att han inte är biologisk pappa.

När jag till hälften gav föreläsaren feedback och till hälften skällde ut honom efteråt försvarade han sig med att han var ”ovan” och ”bara en gubbe”. Som att det vore relevanta argument.

Det jag tycker är mest obehagligt i det här är att vi bor i Sverige, i dess största stad, går till den enda mödravårdscentral som säger sig ha uttrycklig kompetens för regnbågsfamiljer, och anmäler oss till den enda kursen som marknadsförs med genusperspektiv. Om vi inte ens då vi får ett hyfsat bemötande – var får vi det då?

Annonser

9 kommentarer

 1. Skrämmande dåligt, om han nu är medveten om att han är en ”ovan gubbe” borde han kanske göra nåt åt det. Du borde skällt ut honom helt.


 2. Hujeda mig. Jag tyckte att vi fick ett bra bemötande på barnmorskemottagningen, men så kom vi ju också dit som ett heteropar. Kanske är det bara så långt utvecklingen kommit, att de just lärt sig att alls bemöta pappor i en kärnfamilj. Sorgligt.

  Och på tal om sex efter förlossningen – inte ens ett heteropar behöver ta något uppehåll alls, om de inte har väldigt dålig fantasi, förstås.


 3. Jisses. Jag hoppas du kontaktar någon annan ansvarig för kursen, alternativt den som ger bidrag till den.


 4. Men suck så är det jämt även på ”våra” ställen tyvärr. Världen är för seg! KRAM


 5. Det är ofta ett helvete att vara EN pappa i såna här sammanhang, så det förvånar mig inte att det blir än jävligare med TVÅ pappor! Homopappor, dessutom!

  Sorglig läsning, men hoppas det går bra för er båda! :-)


 6. […] roliga saker i februari var dels den pappautbildning som jag deltog på, regeringens vurm för kristendomens särställning och resultatet av bokslut […]


 7. Men Hallå! SKÄRP ER! Ni HTB-personer vill tydligen inte bara ha samma rättigheter som hetro. Ni ska ha många FLER rättigheter?!?

  Nej, nej,NEJ! Anders. En styvförälder är INTE en förälder i den bemärkelsen. Visserligen är det inte alls ovanligt att en styvförälder är den som tar mest ansvar för barnet även i hetero förhållanden men NEJ!

  Barn har bara MAX två föräldrar. Vill inte en biologisk förälder ta det ansvaret så ska den föräldern adoptera bort barnet.MAX två föräldrar alltså. Alla andra släktningar inkl. styvföräldrar och farmor mm må betyda mycket för barnet med de är INTE föräldrar. Ni homo i fyrklövrar är PRECIS i samma sits som hetero här med två föräldrar och två styvföräldrar. Ingen skillnad!

  Även ditt bar har en mamma! Eller hur? Eller ska mamman adoptera bort barnet till din partner?


 8. @Larsson Jag har inte argumenterat för att HBT-personer ska ha fler rättigheter än andra. Och utbildningsföretaget som arragerade kursen höll med mig om att det här var ett dåligt bemötande.


  • Jamen det är självklart dom tvingas be om ursäkt! Det betyder inte att du har rätt.

   Dels är du politiskt aktiv och dels tillhör du en väldigt stark och inflytelserik lobbygrupp dvs htb-rörelsen. Det är klart utbildningsföretaget inte vill göra affärsmässigt självmord.

   Allvarligt talat Anders, jag blir helt mörkrädd! över ditt partis alla motioner (tex motionerna 2008/09:C298 och 2008/09:A355) att barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare.

   Jag tycker ni mörkar genom att gömma er bakon diskriminerings snyft. Ingen vågar riskera att bli kallad intolerant men skulle alla styvföräldrar också bli vårdnadshavare så skulle det bli kaos!

   Det är tillräckligt svårt för separerade att ha gemensam vårdnad mellan två vårdnadshavare. Hur ska det bli om barn har 4 vårdnadshavare?!?! Eller utgår du ifrån att bara hetero separerar, inte htb-personer?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: