h1

If I were a boy…

08 mars 2010

Igår morse kl 04.14 föddes mitt barn, någon vecka för tidigt. Jag antar att Fisken inte ville riskera att konkurrera med internationella kvinnodagen, så han skyndade sig ut redan den 7 mars på morgonen.

För det blev en pojke, konstaterade barnmorskan snabbt vid förlossningen. Det innebär ett extra ansvar för oss föräldrar. För även om man inte ska dela upp människor och närande och tärande grupper så är det svårt att inte se allt elände som männen i världen ställer till med. Nästan alla krig, nästan alla mord och våldsbrott, nästan all tyngre kriminalitet, alla våldtäkter och sexuellt ofredande, nästan alla hatbrott och trakasserier har en man som förövare.

Jag vägrar tro att det skulle handla om en genetisk betingning att män är fysiskt benägna att begå grov brottslighet och kränka andra. Det handlar om hur pojkar generellt blir behandlade som barn och unga.

Jag lovar härmed att göra mitt yttersta som förälder och pappa för att Fisken inte ska bli en ”man” i den bemärkelsen att han har svårt för kommunikation och nära relationer, inte ser ner på människor som är annorlunda och inte tar till våld vid frustration.

Internationella kvinnodagen handlar, med all rätta, om kvinnor. Men jämställdhet och feminism för mig handlar också om män. Varför män beter sig som de gör och hur vi gör för att mansrollen ska förändras.

Det här inlägget är en del av en rödgrön bloggstafett med anledning av internationella kvinnodagen. Innan mig loggade Ilona Szatmari Waldau (V), initiativtagare till stafetten och efter mig kommer HBT-sossen, Åsa och Alexandra Einerstam (S) som bloggar politiska och fackliga frågor och hbt-frågor. Hela stafetten hittar du här.

(Fler om Fiskens födelse: Fredrik, Maria – och Jens.)

Annonser

15 kommentarer

 1. Grattis farsan! Jag har också en underbar son och kul att du ska få vara hemma med honom. :-) – Eva


 2. Du blir säkert en underbar pappa och skulle du brista någon gång så finns ju hela stjärnfamiljen där.


 3. Du är klok du, jag önskar bara att fler i samhället kunde förstå att det är så mycket som ligger i HUR vi behandlar våra barn och att vi kategoriserar dem så fort de är utanför livmodern, ibland innan. Hoppas verkligen att era röster blir hörda!


 4. Anders! Jag kan inte tänka mig några personer bättre lämpade för uppgiften att uppfostra ett barn än du och Anna och era kära. Bara genom att vara de ni är så ”uppfostrar” ni ju även mig att vara en bättre människa, och jag är ju ändå 35 (och har redan fått en god uppfostran!). All kärlek! /Jens


 5. Underbara du!

  Grattis till dig och ditt barn!

  Det är bra att du fick en son, och att han fick dig som pappa, därför det behövs fler föräldrar som du som kan ge en kärleksfull uppväxt utan krav på hur man borde bete sig som pojke.

  Lycka till med allt och jag hoppas att vi ses igen!
  Maria Bengtsson


 6. […] måste vi angripa de signaler som nuvarande lagstiftning sänder ut.kl 8 Mer vänster i Uppsalakl 9 Anders Wallner (MP),kl 10 HBT-sossenkl 11 Trollharekl 12 Jens Holm (V)kl 13 Maria Ferm (MPkl 14 Mitt i Steget.kl […]


 7. Du glömde ett ”nästan”, före ”alla våldtäkter och sexuellt ofredande”.


 8. […] Övriga bloggare är:kl 8 Mer vänster i Uppsala (V)kl 9 Anders Wallner (MP) […]


 9. […] som skriver: SvD, Anders Wallner, Kent, Maria […]


 10. […] SVD, Anders Wallner, Kent Persson, Maria Hagbom […]


 11. Glöm bara inte bort att män har stått för nästan uteslutande all positiv och teknologisk framgång i världen också, det är inte enbart dåligt att vara man!
  Men grattis i alla fall, alltid spännande med barn!


 12. […] att världen har blivit lite vackrare. Stort grattis till er alla, men kanske främst grattis till Fisken som kommer att dränkas i kärlek från världens finaste familj. Upplagd av Maria […]


 13. Anders!
  Ligger ni å glotta på fisken hela dagarna eller är du kontaktbar? Ja man får ligga och glo… i alla fall i ett par dagar eller så:)Men – jag som aldrig förstått det där med att amma och att vara ledig från jobb och så undrar en del grejer som har med betalda tjänster att göra, men jag har också lärt mig (the hard way) att alla inte är som jag (känslokalla maskinella scouter) och vill därför inte ringa och störa utan sänder en liten kommentar och tänker att OM du hittar denna och läser den så är det upp till dig att höra av dig!/Alice


 14. […] kl 9 Anders Wallner lovar att uppfostra sin son. […]


 15. […] Wallner du är nyfiken grön « If I were a boy… Mars 2010 i backspegeln 31 mars 2010 Mars 2010 kommer nog alltid vara rankad som en av de […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: