h1

Om (C), 2gradersmålet och 300% ökat flygande

19 april 2010

C-kandidaterna Elisabeth och Frank är förvånade över min reaktion på deras flygartikel. De var tydligen helt övertygade om att ett förbud av flygtrafik söder om Sundsvall var MPs officiella linje som vi ”går till val” på.

De hänvisar till tre källor från januari 2008 för detta: en Aftonbladet-artikel där Maria Wetterstrand uttalar sig om att vi vill bygga ut snabbtåg i södra Sverige, ett SVT-inslag utan citat och en insändare från två miljöpartister i Trelleborgs allehanda. De härstammar från MPs förslag till klimatberedningen 2008, formulerat ”arbeta för att all inrikesflyg söder om Sundsvall blir onödigt”. TT tolkade det som att vi ville förbjuda och så rullade medielogiken igång.
Det är sånt som händer.

Men om jag skulle påstå att Centerpartiet ”går till val” på något skulle jag nog kolla att det står i deras valmanifest, eller möjligen i deras budgetmotion eller åtminstone i någon av deras partimotioner i riksdagen.

Faktum är att MP aldrig lagt fram något förslag om att förbjuda flygtrafik. Därav min reaktion.

Däremot är det helt rätt uppfattat att MP har en hel del förslag för att begränsa flygtrafiken, på framför allt de kortare sträckorna.

Forskningen är nämligen enig om att flygtrafiken inte kan fortsätta öka i den takt den gör idag om vi ska klara 2gradersmålet. MP vill stoppa kommunala subventioner med skattepengar till flygplatser, bygga ut snabbtåg och modern kollektivtrafik, beskatta flygresor och på andra sätt använda politiska styrmedel för att göra det mindre attraktivt att flyga och mer attraktivt att välja andra färdmedel.

Det finns idag inget förnybart flygbränsle. Då är det inte ansvarsfullt att, som Centerpartiet tydligen vidhåller, att det inte är något problem att flyga på som om inget hade hänt. Enligt forskning på KTH kommer flygtrafiken att öka med 300% om man inte sätter in politiska styrmedel. Klarar vi att hålla oss under målet om mindre än 2 graders klimatförändring då? Nej, inte enligt forskningen.

Centerpartiet initierade själva en ambitiös kampanj i fjol, för 2gradersmålet och jag trodde, fram till härom dagen, att de var överens med MP om att ett klimatsmart samhälle inte innehåller flera hundra procent ökat flygande.

edit: Elisabeth kontrar med att citera samma dokument som jag själv citerar ovan. Och Per Gudmundson fortsätter sin MP-kampanj på Svd:s ledarsida med ett ej namngivet citat från undertecknad.

edit 2: Läs också Johan Hedin och essbeck med inlägg med olika slutsatser av den här blogghärvan: ”Om centerpartisterna verkligen läst vad Maria Wetterstrand sa 2008 så handlar det om att bli smartare infrastrukturmässigt och finna lösningar som klarar tidens tand och då gäller det att minska flyget på ett eller annat sätt.”

edit 3: Christian Valtersson och Alliansfritt Sverige sammanställer de Askmolnsgrönas kampanj.

Annonser

6 kommentarer

 1. Hej!

  På Miljöpartiets egen hemsida finns följande citat:

  ”Miljöpartiets slutsats har länge varit att flyget söder om Sundsvall, med Gotland som enda undantag, måste läggas ner.

  – Klimatfrågan och det ökande resandet gör att tåget måste ges utökad kapacitet och fler och snabbare linjer. Till skillnad från Anders Borg anser vi att klimatansvaret kräver massiva investeringar på järnvägen, säger Karin Svensson Smith”


  • Och förslaget kopplat till texten är investeringar på järnväg.


 2. […] Anders Wallner dissar förstås de dokument som jag hänvisade till igår. Jag får väl ta i och bli lite mer formell då. I MP motionen med anledning av klimatberedningen står det följande: I ett modernt klimatsmart samhälle finns det i Sverige inte plats för inrikesflyg söder om Sundsvall (Gotland undantaget). Vi måste besluta oss för att sätta ett slutdatum då trafiken ska ha upphört och ersatts av framför allt snabbtåg. […]


 3. […] Läs även Anders Wallner om centerns tvågradersmål och ett ökat flygande. […]


 4. Ser att Mp har givit svar på debattartikeln. http://www.aftonbladet.se/debatt/article6985985.ab


 5. […] verkar tonläget bli ganska rått i valrörelsen, vilket märktes gång på gång. En gammal sketch från Pentagon fick […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: