h1

Sabuni är tyvärr otillgänglig

19 april 2010

På samma sätt som HBT-rörelsen, trots intern brokighet, slöt upp bakom äktenskapsfrågan – med vinst till slut – så har den rörelse som kallas ”handikapprörelsen” (jag föredrar ”funkisrörelsen”) slutit upp bakom frågan om att klassa otillgänglighet som diskriminering. Det är en lagstiftning som många andra länder använder sig av och har visat sig effektiv för att bygga om samhället så att fler kan ta del av det. Jag har skrivit om det tidigare här och här.

När regeringen la fram sin nya diskrimineringspolitik under mandatperioden valde man att lyfta ur frågan om tillgänglighet. Nyamko Sabuni tillsatte istället ännu en utredning som ”skyndsamt” skulle kolla på den frågan ett tag till…

Sedan några månader är utredningen färdig, men resultatet har inte presenterats och har i och med det inte kunnat leda till något nytt lagförslag. Nu har Alliansen misslyckats att få lagstiftningen på plats.

I ett öppet brev från stora delar av funkisrörelsen kräver flera tunga organisationer att resultatet av utredningen ska offentliggöras. Det vore också rimligt om Nyamko Sabuni gjorde sig tillgänglig och kommenterade varför regeringen misslyckats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: