h1

Vad betyder Malmströms ”gemensamma asylpolitik”?

19 april 2010

Cecilia Malmström skriver sin programförklaring som EU-kommissionär på DN Debatt idag. Hennes politiska prioritering, vid sidan av kampen mot organiserad brottslighet, är arbetet för EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik. Det är så pass kontroversiella frågor att man skulle kunna kalla hennes formulering ”Många människor har starka åsikter” för något försiktig.

Jag är besviken på att Malmström inte tar tag i det kontroversiella på en gång i en sådan här programförklaring. Hur ser den gemensamma asylpolitiken ut i hennes huvud?

Hela problematiken med den, ur ett grönt perspektiv, har varit att vi går från de gemensamma minimireglerna, som varje land kan välja att överskrida (som Sverige har gjort) till att länderna anpassar ner sig till ”minsta gemensamma nämnare” och lägger sig på en gemensam (med svenska mått) låg nivå av invandring.

Hur tänker Malmström säkerställa att de länder som vill även i fortsättningen ska kunna ha generösare regler för invandring?

Tvärtom poängterar hon istället att ”alla kan inte stanna” och att ”de som inte uppfyller de kriterier som finns för internationellt skydd måste återvända”. Men varför ska EU bestämma vad som ska vara kriterier för att få stanna i Sverige? Vi kanske vill vara generösare för människor som flyr på grund av risk för hedersvåld eller hatbrott? Vi vill kanske ha ett starkare barnperspektiv? Eller någon annan måttstock som inte delas av de konservativa majoriteterna i Europa?

Som grön vill jag se ett europeiskt samarbete som bygger mer på frivillighet än idag. Både asylpolitik – och säkerhetspolitik – är till sin natur gränsöverskridande frågor, där det krävs internationellt samarbete. Men det är också frågor där stater måste ha rätten att sätta sina egna gränser.

Jag tycker inte att gröna stater som bejakar invandring och strävar efter mångkultur kan tvinga ett annat land att öka sin invandring. Och ännu mindre vill jag se ett EU där medlemsstater minskar sin invandring på grund av regleringar på EU-nivå. Det är DÄR jag vill se min komissionär sätta ner foten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: