h1

Stockholm är det nya Helsingfors

21 april 2010

Tidningen Mitt i har gjort en stor opinionsundersökning om kommunalvalet i Stockholm. Det är väldigt sällan det görs kommunala opinionsmätningar och när de görs frågar man ofta väldigt få personer. Den här gången har man frågat två tusen personer, dubbelt så många som de flesta vanliga opinionsmätningar.

Resultatet, som jag hittade hos Christian Valtersson, är väldigt intressant:

Miljöpartiet går fram 8,7% och fördubblar vårt resultat till 17,9 procent och blir med råge stadens tredje största parti. Det är bara tre partier som är större än 7,5% och det är MP, S (23,4) och M (36,9).

Samtliga partier i kommunfullmäktige, förutom MIljöpartiet, backar jämfört med valresultatet 2006, mellan 0,4 och 2,1 procent. Allra mest backar Folkpartiet. C och KD åker nästan ur fullmäktige. SD står stilla, utanför fullmäktige.

Det påminner en del om Finland och Helsingfors. Dels finns det där tre större partier – de konservativa, socialdemokraterna och de gröna – och några mindre partier. Och dels så gjorde De Gröna ett rekordval i kommunvalet 2008. Jag skrev då om gröna framgångarna i Helsingfors och frågade retoriskt om vi kunde upprepa succén i Stockholm.

Yes, we can.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: