h1

Valrörelsens första debatt

21 april 2010

Ikväll var jag på min första debatt för valrörelsen, om asyl- och flyktingpolitik hos Iranska Flyktingars Riksorganisation i Husby. För de andra partierna närvarade politiker som Magdalena Streijffert (S), Nooshi Dadgostar (V), Gustav Blix (M) och Aphram Melki (C).

Det blev en annorlunda debatt. Den tog tre timmar, men vi hann bara med ett inledningsanförande och en kortare avslutning, då allt som sades skulle översättas till persiska och publiken ställde väldigt många frågor. Det fick mig att fundera över debattformer, men det får jag ta i ett annat inlägg.

Det som jag blev frustrerad över ikväll var hur dåliga politiker är på att ge konkreta besked om vad vi tycker. När fem partier hade hållit sina inledningsanföranden och tryckt på olika viktiga saker, som att ha en rättssäker asylprocess, att trycka på EU för en bättre asylpolitik, att se kvinnors asylskäl hade ingen ännu givit några konkreta löften om frågor man var beredd att driva.

Det var först Nooshi från Vänsterpartiet som listade svenska och EU-reformer som partiet står bakom.

Det finns väldigt många angelägna reformer inom flykting- och integrationspolitiken. Jag pratade framför allt om tre frågor:
– att Miljöpartiet vill se en bortre gräns för hur lång tid en asylprocess får ta innan man automatiskt får uppehållstillstånd. Vi har valt gränsen ett år (för det första beskedet).
– att Miljöpartiet vill gå tillbaka till den tidigare praxisen (före Ny Demokratis tid i riksdagen) om att ge permanenta uppehållstillstånd och inte tillfälliga.
– att de rödgröna i Stockholm är eniga om att rusta upp kvaliteten på SFI-utbildningarna i staden. Miljöpartiet vill dessutom satsa pengar på SFI på modersmål i de största invandrarspråken.

Det blev tyvärr ingen debatt om sakpolitiken, då inga partier gick i polemik med varandra i de korta inläggen.

Om vi hade haft tid hade jag gärna velat diskutera försörjningskrav för anhöriginvandring med KD. Det får bli en annan gång. Valrörelsen har bara börjat.

En kväll som denna, med många fd och nuvarande asylsökande i publiken är det viktiga att lyssna – och visa att man förstått vilka som är problemen.

Annonser

4 kommentarer

  1. Jag gillar förslaget med automatiskt bifall vid lång handläggning. Ett år är också en tidsperiod som känns rimlig på många sätt. Förhoppningsvis kommer en sådan regel dock inte behöva tillämpas särskilt ofta – snittiden från ansökan till beslut är ju med Migrationsverkets nya arbetssätt nu nere i 57 dagar (http://sverigesradio.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3605662).


    • Det låter fantastiskt med 57 dagar, det var nyheter för mig. Snittiden för alla de fall jag kom i kontakt med när jag satt i migrationsdomstolen var lugnt över ett år från ankomst till Sverige, snarare typ två år.


      • Det nya arbetssättet (kallat Kortare Väntan – mer info på http://www.migrationsverket.se/info/1240.html) är tydligen fortfarande inte implementerat fullt ut i hela organisationen. 57 dagar gäller för de ärenden som handläggs på det nya sättet.


  2. […] MP Stockholmsregionens valkickoff. Jag bjöd hem människor på kampanjspånmiddagar. Och jag tog valrörelsens första debatt, om […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: