h1

Den politiska debatten sjunker

28 april 2010

Det är obehagligt tydligt hur valrörelsen plockar fram det sämsta hos politiker när nu Mats Odell plockar fram det osakliga och låga ”toblerone-argumentet”.

Nog för att han också sågas av statsvetare och retorikexperter och de flesta tyckare är överens om att det är ett övertramp. Men uttalandet är också i en kontext av att den politiska retoriken sjunker. TV4:s Anders Pihlblad listar en del av de, i hans tycke, uppskruvade formuleringerna. Jag tycker att det finns värre exempel. Ett av de värsta tycker jag är M-kvinnors text om Mona Sahlins ”dödssynder”.

Många av mina vänner som är utanför politikerbubblan återkommer ofta till hur politiker bara ”bråkar”. De efterlyser inte att politiker ska vara sams och komma överens i alla frågor, men de uppskattar tydliga budskap om vem som tycker vad. Inte retoriska fulknep och styrkeord á la Odell.

Och det är en sak att ungdomsförbund kastar skit på varandra. Eller lokalpolitiker för den delen. Men när ministrar spårar ur på det här sättet är det faktiskt, som Socialdemokraterna föreslagit, dags för samtal om etik och moral. En minister måste kunna framhålla varför hans egen politik skulle vara bättre än oppositionens förslag utan att sänka sig till paj (eller toblerone-) -kastning.

I valrörelsen 2006 bjöd De Gröna i Malmö in de andra partierna för samtal om hur vi håller en OK ton i den lokala valdebatten (och hur man gemensamt kan hålla nere miljöbelastningen av valrörelsen). Samma sak skedde på riksnivå i samband med dataintrångskandalen om jag inte minns fel.

MP har etiska regler för politiker i vårt partiprogram. De kan vara en utgångspunkt för de diskussionerna.

Annonser

7 kommentarer

 1. […] antar att det var ett utslag av ren desperation som fick Mats Odell att dra ner debatten på denna lågstadienivå. För nog har Odell skäl att vara desperat. Hans eget parti guppar upp […]


 2. En verkligt rolig och informativt uttryck för vad de röd gröna håller på med.
  Kanske borde Sahlin tänkt sig för litte tidigare när hon använde sitt kreditkort och myntade detta rykte. Det finns ett uttryck för detta, som heter ”som man bäddar får man ligga”.


 3. Detta ord sammanfattar sanningen. Inte undra på att ni är så upprörda över ett ord. Ser att SvD låtit ”retorikexperten” Paul Ronge uttala sig kritiskt mot ordet som dålig retorik (sic!).

  Googlar hans namn och ser att han skryter över att ha kritiserats för att kritisera facket från vänster; dvs är han nog en av oräkneliga vänsterradikaler i reklamsvängen.

  Att sanningens ord tar knäcken på er… :)


 4. […] Wallner du är nyfiken grön « Den politiska debatten sjunker Oppositionsregeringens hemsidor 28 april 2010 Jag surfade runt på partiernas hemsidor […]


 5. Jag håller helt med. Som retorikintresserad tycker jag att det är spännande med valkampanjer, men vill se rena sådana. Gå gärna med i facebookgruppen Politiker, ge oss en juste valkampanj! och visa att du vill ha en ren kampanj inriktad på sakfrågor och inte en smutskastarkampanj. Här hittar du gruppen: http://bit.ly/cWwI1V


  • Tack för tipset! Jag ska gå med.


 6. […] verkar tonläget bli ganska rått i valrörelsen, vilket märktes gång på gång. En gammal sketch från Pentagon fick […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: