h1

Kongressen 2010 – jag har hela listan…

18 maj 2010

Såhär ett par dagar efter hemkomsten från Miljöpartiets största kongress hittills är väl en topplista på plats. Den inbördes rangordningen är inte huggen i sten, men partipolitiker som jag är tycker jag att allt blir mer överskådligt när det är punkterat och rangordnat.

1. Flyktingamnesti skrivs in i valmanifestet
Valmanifestet var kongressens viktigaste uppgift. Dokumentet är ett kontrakt med väljarna om vad vi vill åstadkomma nästa mandatperiod. Tack vare Grön Ungdom och många andra kloka ombud skrev vi in att arbeta för en regularisering av papperslösa, eller en flyktingamnesti. Det är det viktigaste vi skulle kunna uppnå nästa mandatperiod.

2. Otillgänglighet är diskriminering
Personligen hade jag ett politiskt mål med min närvaro på kongressen. Att yrka på skrivningar om tillgänglighet, som saknades i manifestet. Mina formuleringar lyftes med hjälp av bland andra Kjell Sternholm och Anna Stenson och kongressen valde att skriva in texterna om tillgänglig kollektivtrafik och otillgänglighet som diskriminering. DHR:s Maria Johansson gratulerar!

3. Partistyrelsevalet
De tre nyvalen – Gustav Fridolin, Helene ”Odd Molly-kvinnan” Sigfridsson och Jon Karlfelt känns som tre väldigt starka rekyteringar. Och känslomässigt blev det när Johan Edstav, som fick samma röstetal som Karlfelt, drog tillbaka sin kandidatur för Jons fördel i sann rotationsprincipsanda.

4. Kongresstal av Frida Johnsson
Alla spåkrör för rörelsen har talartid på kongressen, även Grön ungdom och Gröna studenter. I år tyckte jag att Frida Johnsson briljerade med sitt tal om gröna visioner.

5. Stjärnor på tillväxt, Annika Hirvonen et al
Vissa miljöpartister har förmågan att gå upp och äga talarstolen och framföra inlägg på ett sätt som gör att jag vill skriva över ledarskapet för partiet på dem för all framtid. Annika Hirvonen är en sån person och jag kan inte bärga mig inför att hon intar en riksdagsplats i höst.

6. ”Girls just want to have fun”
Jag ansvarade för partiets officiella karaokekväll på Klubb Grön under lördagen. Många gröna sångstjärnor avlöste varandra innan vi nådde crescendot med kamikaze-karaoken ”Girls...” med Yvonne Blombäck, Yvonne Ruwaida och Tina Ehn.

7 #MPkongress
Twitterflödet var konstant och ett bra sätt att både nätverka och följa plenumbesluten. Den gröna rörelsen är peppad på sociala medier och det är i den kontexten vi också tog beslutet att ersätta vårt intranät med en mer offensiv Internetbaserad kommunikationsform.

9. Det gröna sociala kittet
MP-kongressen är som att ha ett facebookflöde live. En stor del av ens kontakter vimlar förbi, skriver på varandra walls, bjuder in till seminarier, poke;ar, chattar och har diskussioner… Möjligheten att haffa de finaste för en fika, kvällsöl eller promenad i solen var ovärderligt.

9. Göran Gabrielsson kallar Kristoffer Talltorp för ”Bosse Ringholm”
MP Uppsala har verkligen lyckats med kreativa grepp för kongressen. Allra vassast tycker jag det var att ha komikern Göran Gabrielsson som Göran Persson, minglandes under middagen. Vid vårt bord hann han bland annat kritisera Maria Ferms ledarstil och kalla Kristoffer för ”Bosse Ringholm”.

10. Framtiden med Mona Sahlin
Sahlin och Ohly besökte kongressen under lördagen och till orden ”Sveriges första kvinnliga statsminister” dånade stående ovationer för Sahlin och det rödgröna samarbetet. Kongressen är förväntansfull och peppad!

Bubblare: Förbud mot produktion av minor och
klusterbomber i Sverige, inrättande av nationellt e-bibliotek, införande av främjandeombudsmän inom Diskrimineringsombudsmannen, utbildning i normkritik för mödra- och barnavårdscentraler, modernisering av föräldraförsäkringen…

Fler: Maria Ferm, Erik Malm, Jakob Lundgren, Christian Valtersson

Annonser

2 kommentarer

  1. […] Wallner du är nyfiken grön « Kongressen 2010 – jag har hela listan… Shift-duglig vänsterhand » Maj 2010 i backspegeln 31 maj 2010 Maj handlade om […]


  2. Bra bloggpost!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: