h1

De rödgröna For The Win

10 juni 2010

I SCB:s stora partisympatiundersökning slås det fast att de rödgröna är störst i på 50,2 och Alliansen på 44,2, vilket är en tydlig och bra ledning. Jag är helt övertygad om att det kommer att bli ett rödgrönt valresultat, men jag tror att det kommer att bli jämnare än såhär.

Förvisso har SCB:s majmätning sedan 1973 speglat valvinsten. Men samtidigt får Moderaterna väldigt bra siffror i andra mätningar så det är verkligen ingen anledning för oss rödgröna att luta oss tillbaka. Det kommer bli väldigt jämnt, men vi rödgröna kommer att vinna.

Idag öppnar ett rödgrönt valcentra i Stockholm och imorgon är det 100 dagar kvar till valdagen.

SCB gör den största och mest detaljerade mätningen, så det kan vara intressant att kika lite i den. Jag är ingen analytiker, utan det här är mitt sätt att försöka sammanfatta SCB:s egna kommentarer:

(S) 33,8% (-1,2) Har tappat väljare till (MP) och marginellt till (M), men vunnit från (FP).
(M) 29,2% (+3,0) Har vunnit väljare från framför alllt (C) och (FP) och marginellt från (S). Har tappat till (MP).
(MP) 10,7% (+5,5) Har vunnit väljare från (S), (M), (C) och (FP).
(FP) 5,8% (-1,7) Har tappat väljare till framför allt (M), men också (MP) och (S).
(V) 5,6% (-0,3) Har tappat väljare utan att de gått till andra partier.
(C) 4,6% (-3,3) Har tappat väljare till framför allt (M), men också (MP).
(KD) 4,5% (-2,1) Har tappat väljare utan att de gått till andra partier.
Övriga 5,7% (+-0) Inga nya partier kommer in.

I de rådata som mätningen bygger på, dvs innan SCB viktar resultaten ligger både C och KD under riksdagsspärren:
I riksdagen: S 32,6%, M 32,1%, MP 10,6%, FP 6,8%, V 6,1%
Utanför riksdagen: C 3,9%, KD 3,6%

Då blir siffrorna totalt 49,3 för de rödgröna och 46,1 för Alliansen. Men för de partier som är kvar i riksdagen blir det 49,3 för de rödgröna och 38,9 för Alliansen.

Oavsett hur borgerliga kommentatorer kommer att vända och vrida på siffrorna under dagen så är det svårt att motbevisa SCB och deras mätning. Det här är en skön magkänsla att gå in i de 100 sista dagarna innan valet med.

Annonser

3 kommentarer

 1. Go gröna!


 2. Tjenare kompis! Luta Dig bakåt i fåtöljen nu. Börja tänka själv! Det är inte farligt att tänka själv! Men titta först på statistiken! Den visar vad som hänt i HÖGKONJUNKTUREN resp. LÅGKONJUNKTUREN. Vad säger den då? Jo, Sverige är det land inom EU, som klarat krisen bäst av alla länder!

  Blinka två gånger! Båda ögonen! Även det vänstra! Bara slappna av!

  Men nu kommer det som är lite otäckt! Statistiken och siffrorna i OECD´s rapport visar ju sig vara helt korrekta. Kan det verkligen vara så? Jaaa, det är faktiskt så – helt korrekta! Den svenska regering
  Här skulle jag kunnat skriva ”Mvh”, vilket betyder MED VÄNSTER HJÄRNHALVA! Men vad Du nu måste göra är att koppla ihop BÅDA hjärnhalvorna! Såja, bara försiktigt – det är inte farligt! Nu känns det kanske bättre när du förstått, att även om PARTIET säger att det faktiskt INTE går att tänka på två saker samtidigt (!!!), så vet du ju att det faktiskt är möjligt, för du har ju själv provat det vid något tillfälle tidigare! Bra – nu har du kopplat ihop båda hjärnhalvorna.

  Blinka två gånger! Båda ögonen! Vänsterdyan är nu borta! Nu kan du vara med i valet i september! Men vad är dya, kanske du frågar? Såja, ta det lugnt …! Luta dig bara bakåt lite försiktigt i solstolen…kisa upp mot ljuset … det kommer att ordna sig …


 3. […] men jag skulle precis som Anders Wallner vilja ta det hela med en nypa salt och inte ta ut vinsten i förskott. […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: