h1

Stockholm behöver lokal sexualpolitik

14 juni 2010

I tonåren gick jag till en ungdomsmottagning för första gången, i hemstaden Hudiksvall. Jag sa att jag ville testa mig för könssjukdomar, de tog tester och jag var frisk. Men det var först några år senare, när jag testade mig på Venhälsan (Södersjukhusets mottagning som är specialiserad på män som har sex med män) som jag kunde vara säker på resultatet. Hudiksvalls ungdomsmottagning hade nämligen bara testat mig utifrån ett heteronormativt perspektiv, alltså bara på de ställen där jag hade kunnat bli smittad vid traditionellt heterosex. På grund av personalen kunde jag ha gått med en könssjukdom i flera år, något som hade kunnat göra mig steril. Det här är en av anledningarna till varför personalen inom vården och särskilt ungdomsmottagningar ska ha utbildning i hbt-perspektiv. Och en anledning till sexualpolitik på landstingsnivå.

När jag gick i femman hade vi ”sex och samlevnad” för första gången. Killarna och tjejerna delades upp var för sig och oss killar frågade läraren ”hur många har varit ihop med någon tjej än?”. Inte ett ord nämndes om något annat än förväntad heterosexualitet. Det dröjde ungefär sex år innan jag vågade vara öppen. Det är en anledning att höja kvaliteten på sex- och samlevnadsundervisning. Och en anledning till sexualpolitik på kommunal nivå.

Ikväll var jag på RFSU Stockholms lansering av sina valkrav på Debaser Medis, med utfrågning av Håkan Jörnehed (V) och Marie Ljungberg Schött (M).

RFSU Stockholms huvudfråga i valrörelsen presenterades: utökade öppettider på ungdomsmottagningar under sommaren. Det är en bra och konkret profilfråga, den tid på året ungdomar har mest sex minskar möjligheterna till rådgivning, tester och tillgång till preventivmedel. Vänsterpartiets Jörnehed höll fram att stoppa spridningen av könssjukdomar och Moderaternas Ljungberg Schött tyckte att möjligheten att nå ungdomar med den sortens information som RFSU arbetar med.

Personligen skulle jag nog ha listat diskrimineringen av HIV-positiva, bemötande av regnbågs- och stjärnfamiljer inom offentlig verksamhet och kvaliteten på skolornas sex- och samlevnadsundervisning som de tre viktigaste sexualpolitiska frågorna för Stockholm. Men mer om det någon annan gång.

Annonser

9 kommentarer

 1. ”På grund av personalen kunde jag ha gått med en könssjukdom i flera år, något som hade kunnat göra mig steril.”

  Ursäkta, men menar du att din ringmuskel skulle gått ut i strejk då eller?

  ”Om man får klamydia vid analsex kan man få flytningar och smärtor i ändtarmen och man kan bli lös i magen.”

  Så steril av analt samlag med klamydia? Nej.


  • Om män har klamydia, oavsett var man får den första smittan, kan man utveckla bitestikelinflammation. Det kan i sin tur leda till sterilitet.


 2. Men seriöst, är det inte lite upp till var och en att be om att få bli testad på andra ställen om man vet med sig att dessa använts? Jag som hetero har analsex men har aldrig blivit tillfrågad om att testas där. Tycker det är sorgligt att rumpan är homosexuellas kännetecken för det är så du lägger fram det.
  Det sitter nog ett ganska stort antal ute i stugorna som kan vittna om ungdomsmottagningars dåliga bemötande, och då handlar det inte om vilken läggning man har.


  • Ja, du kan ju lägga det ansvaret på individen. Men när jag var tonåring visste jag inte att det var så det funkade, jag trodde att man såg på testerna om man hade sjukdomen oavsett hur man hade blivit smittad.

   Jag tror dessutom att det kan vara obekvämt för många unga att själv initiera ett samtal om exakt hur man har haft sex.


 3. Vill inte låta negativ direkt men känns i mina ögon naturligt att man informerar vårdgivaren vilken läggning man har om man går dit och är orolig för sjukdomar av det slaget speciellt om man avviker från normen. Sedan så kan faktiskt prover skickas för analys ganska lång väg så vad deras specialiserade vård går ut på kanske borde framgå något tydligare för det vore faktiskt intressant i sammanhanget. Tyvärr så tror jag vi måste vänta ut batikhäxorna och moraltanterna i kristdemokraterna innan det kan bli tal om förändringar men det sker förhoppningsvis i år.


 4. Förr kretsade jorden runt solen.
  Nu kretsar HBT rörelsen runt densamma.
  De kräver 100 % av oss alla.
  Alla andra frågor är mindre intressanta.
  Trots att de kan räknas i några få %.
  När säger politkerna STOPP?


 5. ”Det här är en av anledningarna till varför personalen inom vården och särskilt ungdomsmottagningar ska ha utbildning i hbt-perspektiv.”

  Nej detta har du missuppfattat. Det här är en av anledningarna till att du ska använda kondom. Ska samhället städa upp efter ditt idiotiska beteende?


  • Jag tycker att även personer som slarvar med kondomen bör behandlas för könssjukdomar, ja.


 6. BögKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: