h1

Vilka politiker vill vi ha?

19 juni 2010

Igår samtalade jag med några kloka människor på ett mingel om hur en enskild skandal skulle kunna avgöra valet i höst, i och med att det verkar bli så jämnt. 2006 hade vi ”dataintrångsskandalen” som knuffade ner Folkpartiets siffror och satte P på deras ambitioner att bli största borgerliga parti. 2002 var det istället ”valstugeskandalen” (klipp kan ses här) som sänkte Moderaterna. Vid de valen orsakade skandalerna strömningar mellan två borgerliga partier, men opinionsundersökningarna pekar på mer lättrörliga väljare i år. Ett parti – eller politiker – som drar på sig en skandal i valrörelsen kan kosta sitt regeringsalternativ valvinsten.

Diskussionen vi hade igår landade i en rädsla för vilka som blir politiker när man hela tiden riskerar att orsaka skandaler genom att inte leva fläckfritt. Enda sättet att bli fläckfri är att gå genom livet med vetskapen om att allt du gör granskas – eller kommer att granskas.

Min förhoppning är ju att partipolitik på sikt ska vara något du kan gå in och ur i olika skeenden i livet. Du ska inte ha planerat för din politiska karriär och städat skelett i garderoben hela livet för att kunna vara politiker.

Den andra farhågan med dessa skelettfria politiker är ju vilken slags människa man blir om man aldrig gjort en rejäl tabbe och fått städa upp efter den. Vill vi ha supermänniskor som alltid har levt upp till sina politiska ideal – eller vill vi ha politiker som är människor?

Den som aldrig varken har jobbat svart, hyrt olagligt i andra hand, snattat, rökt på, varit drängfull, kissat på offentlig plats, uttalat sig klumpigt, fått böter, varit otrogen, låtit bli att anmäla ett brott, missat räkningar, förolämpat en minoritet eller betalat barnvakten utan att skatta kan ju kasta första stenen.

Annonser

2 kommentarer

  1. men… varför bad du inte om att de skulle kolla överallt? det kommer an på dig också grappen. sen uppskattar jag inte dina val av ord när du skriver ”traditionellt heterosex”. homosex är precis lika gammalt, tråkigt och stelt (för nog var det så du egentligen menade?), men det är lätt att välja fel ord när man har ett hbtperspektiv precis som tvärtom


  2. oj, den skulle till ett annat inlägg, gör som du villKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: