h1

#Almedalen 2010 – hela listan

11 juli 2010

Det blev en svettig vecka på Gotland på politikernas eget sommarkollo.

Årets…

…skvaller:
Littorin-affären var veckans snackis. Till slut visste man inte om det senaste skvallret på stan kom Flashback eller om skvallret på Flashback kom från någon moderat eller journalist på stan… Aftonbladet och Littorin lyckades gemensamt dra ut på dramaturgin över hela veckan.

…pr-trick:
Vid sidan av Littorin dominerade Schymans pengabrännande aktion om kvinnors lägre löner i medieflödet. Med tanke på hur mycket pengar Moderaterna måste ha bränt på att ha reklam projicerad från en helikopter över Visby så känns hundra tusen som en ganska nätt summa för uppmärksamhet och PR värd miljoner.

…regeringsduglighet:
Om inte Littorin och Schyman dominerat så tror jag att den mediala diskussionen hade fokat på splittringen i Alliansen. Medan de gjort sig lustiga över vem som ger sig i de rödgröna förhandlingarna så verkar de ha glömt att förhandla själva. De gjorde ett enda gemensamt utspel, om lite välfärdssatsningar (vilket de rödgröna hade förutsett – och matchat – redan lördagen innan). När de rödgröna presenterade uppgörelser på bland annat skol-, sjukvårds- och kulturpolitiken stod Alliansen tomhänta. När Reinfeldt går ut på söndagen och säger att inga skattesänkningar ska ske under 2011 har han uppenbarligen inte pratat med sin vice statsminister och näringsminister Maud Olofsson som går ut och lovar skattesänkningar 2011 senare under veckan. Rörigt.

…sista Almedalen:
Vi vet att det här var sista gången Maria Wetterstrand och Peter Eriksson talade som språkrör i Almedalen. Men frågan är om det också var sista gången några av de andra partiledarna talade? Om Centerpartiet gör ett val i nivå med sina opinionssiffror kommer Maud Olofsson knappast tillbaka till Almedalsveckan 2011. Om Kristdemokraterna åker ur riksdagen kommer inte Göran Hägglund. Om Moderaterna förlorar regeringsmakten lär inte heller Fredrik vara kvar på banan. Spännande.

…tal:
Jag tycker att Mona Sahlin höll ett helt lysande tal. Folk från alla politiska läger verkade hålla med om det i de olika eftersnacken. Framför mig stod personer som grät och även jag, som inte brukar definiera mig som nära socialdemokratin, fick lite gåshud i den härligt ideologiska och visionära halvan av talet. Sedan blev jag rödgrönt peppad i den sakpolitiska andra halvan.

…seminarium:
Magasinet NeosHur liberala är de gröna och hur gröna är liberalerna?” blev det ett politiskt samtal om ideologi och tydliga skiljelinjer utan att behöva lyssna på pajkastande, påståenden om varandras åsikter och fula ord. Det här var två personer med olika åsikter men som respekterade varandra och var pålästa på varandra. Härligt befriande och härligt – och den stora publiken som fyllde hela den stora salen verkade hålla med.

Fler som sammanfattar: Christian, Elin Frid, Markus Blomberg om Monas tal, Jakop Dalunde, Makthavare.se

Annonser

One comment

  1. Hennes bästa offentliga tal i år, lugnt!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: