h1

Om slöjor, Folkpartiet och integration

04 augusti 2010

Det är valår och Jan Björklund och Folkpartiet har förstås ett gäng integrationspolitiska förslag i skjortärmen, inspirerade av andra länder där ”invandrarfrågor” som det kallas i folkmun. Just den här gången föreslår Björklund att strama upp reglerna kring att ha slöja i skolan. Sedan drar debatten igång – inte om förslaget i sig utan huruvida SD gynnas av förslaget.

Jag tänkte bemöta sakpolitiken. Björklund vill alltså att rektorer ska kunna förbjuda såväl elever som lärare att ha heltäckande slöja. Skolverket har i och för sig redan 2003 klargjort att rektorer kan bestämma om den här saken, ”om det påverkar undervisningen negativt”, men nu gäller det alltså att göra det ännu lättare.

I flera delar av världen är det väldigt vanligt att kvinnor klär sig i slöja. Tycker Folkpartiet att det är olämpligt att de kvinnorna går i skola? Om nu vissa plagg är så svåra att klara av utbildning med så att det kan behöva förbjudas i Sverige, där det är så sällsynt – hur ska man då över huvud taget kunna bedriva utbildning för kvinnor i länder där det är vanligt?

Eller handlar det om att vi har lärare som inte kan hantera elever med slöja?

Sanna Rayman på Svenska Dagbladet twittrar om sin åsikt om slöjförbud – att det är lämpligt ”vid prov i skolan.”. Och menar att man måste man kunna identifiera eleverna. Självklart. Men behöver ansiktet vara synligt hela provet? Räcker det att läraren kontrollerar att det är rätt elev som sätter sig vid bänken?

Kerstin Rodny, SFI-lärare i Halland, upplever inga problem: ”Vi lär känna våra elever och på det sättet kan man identifiera dem. Och det är det som är det viktiga”.

Om en kvinna bär slöja av fri vilja, på grund av religiös övertygelse. Borde inte det respekteras av det svenska utbildningsväsendet?

Om en kvinna blir tvingad att bära slöja mot sin vilja, hjälper det henne att stänga av henne från undervisning eller sin arbetsplats – om hon inte har modet att trotsa de som tvingar henne?

Om vi tänker oss ett samhälle där människor av flera religiösa inriktiningar ska leva tillsammans, är det positivt eller negativt för den utvecklingen att man har erfarenhet av att träffa människor med slöja redan som barn i skolan?

Eller är slutmålet att förbjuda burka på allmänna platser, som i Frankrike? Eller för offentliganställda, som Sverigedemokraterna?

Var går Folkpartiets gräns?

Annonser

One comment

  1. Om någon genom religiös klädsel gör sig o-anställbar, kan inte några bidrag till försörjning betalas ut, eller var detta bara i en dröm jag läste detta?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: