h1

Mandatperioden har börjat

19 oktober 2010

Igår kväll samlades Stockholms stadsfullmäktige – Sveriges tredje största beslutande församling – för sitt första möte för mandatperioden. Jag sitter på plats #56 i fullmäktigesalen i den rekordstora MP-gruppen på 16 personer.

Detta första möte var rekordsnabbt (ca 20 minuter) att jämföra med ordinarie möten (ca 4-6 timmar) eller budgetfullmäktige (ca 12h), men icke desto mindre tog vi viktiga val: bland annat alla borgarråd som ska leda det politiska arbetet i fyra år.

Majoriteten har tidigare presenterat sina åtta och oppositionen sina tre av fyra (Carin Jämtin och Roger Mogert för S och Per Bolund för MP). Den enda nyheten under gårdagen var att Vänsterpartiet får lämna ifrån sig sin borgarrådspost och att den går till Socialdemokraterna. Detta på grund av att Vänsterpartiet tappat stöd i Stockholm.

Jag håller förstås med bland andra Per Bolund och Christian Valtersson om att det fjärde borgarrådet borde ha gått till det oppositionsparti som gått framåt i valet, men vi har istället redan nu säkrat några viktiga vice ordförande-poster:
– Trafiknämnden
– Miljö- och hälsoskyddsnämnden
– Svenska bostäder
– Stockholm Business Region

Det här är fyra viktiga nämnder för att bedriva oppositionspolitik inom bland annat miljö-, klimat-, bostads-, närings- och likarättspolitik. Det ska bli spännande att se hela den portfölj av uppdrag Miljöpartiet kommer att landa med när alla val är förrättade.

För övrigt vill jag ge Moderaterna i Stockholm en eloge för att lyfta fram unga kvinnor på borgarrådsposterna, speciellt att de valt Regina Kevius, första 80-talisten på en borgarrådspost. Politiker-Sverige är fortfarande ett stort moln av medelålders män och det är alltid positivt när partier rekryterar toppolitiker utanför den gruppen.

Fler: DN:s Lars Epstein, City:s Jessica Ritzén och SvD:s Per Gudmundson om de nya borgarråden. Elias Granqvist (M) om mötet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: