h1

Anförande Fairtrade City (budgetfullmäktige 24/11 2010)

24 november 2010

Tack, herr ordförande, stadsfullmäktige. Och alla som lyssnar.

Jag ska tala om ansvar för skattepengar.

Många av oss som engagerar oss politiskt tar steget in i en intresseorganisation eller ett parti för att vi vill förändra världen. Med betoning på världen. Miljontals barn i världen svälter, saknar sjukvård, rent vatten och familjer splittras på grund av konflikter, naturkatastrofer eller fattigdom.

Många av de allra fattigaste länderna är beroende av en enda eller ett fåtal råvaror för sin försörjning, vid sidan av biståndsmedel. Att stärka enskilda lantbrukare, kooperativ eller plantage är ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom och stärka enskilda.

Utifrån de premisserna har rättvis handel-rörelsen enträget arbetat för att handelsavtal mellan Nord och Syd ska vara långsiktiga, ge rättvis och skälig ersättning och garantera fackliga och mänskliga rättigheter för producenterna. Man har också konsekvent gynnat ekologisk odling och entreprenörskap.

Nu någonstans känner säkert många i den här fullmäktigesalen att jag hamnat långt från ämnet ”finansroteln”. Och i sådant fall är det en del av problemet. Jag ville ta chansen att i min första fullmäktigedebatt lyfta en fråga där jag tror att Stockholm kan göra en väldigt stor skillnad. Men som lyser med sin frånvaro i majoritetens budget. Ett annat sorts ansvar för våra skattepengar.

Stockholm är en stor upphandlare. Våra offentliga verksamheter köper stora kvantiteter av de varor som produceras i Syd. Det kan handla om kaffe och kläder till äldreboenden, bananer och juice till storköken och fotbollar till sommarlovsaktiviteter. Tänk om vi kunde garantera Stockholmarna att alla de här varorna producerats med respekt för mänskliga rättigheter och garanterade skäligt betalt till producenterna?

Det bästa och enklaste sättet är Fair trade city-konceptet. Det är en diplomering för kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion som går ut på att kommunen initierar ett samarbete med näringslivet och civilsamhället och förbinder sig att öka den etiska konsumtionen i staden.

Det finns idag över 600 diplomerade städer runtom i världen, från Chicago till Köpenhamn. I Sverige har hittills 39 städer diplomerat sig. Däribland Malmö, Lund, Norrköping, Linköping och Jönköping. Göteborg har inlett arbetet för att diplomeras under nästa år. Bakom besluten står både rödgröna, blå och andra politiska majoriteter. MP och KD är traditionellt drivande i frågan, men även S, V och FP har varit flitiga initiativtagare i olika delar av landet.

Stockholm är dock inte en av städerna. Och majoritetens budget innehåller inga politiska initiativ för att ändra på det. Till skillnad från både Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Därför vill jag fråga ansvarigt borgarråd om det finns någon anledning till att Stockholm ska vara sämre än till exempel Malmö och Göteborg. Varför vill inte Stockholm bli en Fairtrade City och ta ansvar för våra skattepengar?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: