h1

Politik är ingen fotbollsmatch

24 november 2010

Det här med ”budgetfullmäktige”, alltså. En crash course i Stockholmspolitik. Varje år debatteras alltså majoritetens och oppositionens förslag till budgetar under två heldagar i Stockholms kommunfullmäktige. Mellan 10 och ca 22 i två dagar går vi igenom alla de politiska områden som staden ansvarar för och debatterar. Intrycken efter den första dagen är många, både om politiken som de olika partierna för och kanske framför allt hur människor väljer att framföra åsikterna i talarstolen.

Jag tror inte att någon vinner på att förlöjliga sina motståndare. Jag får intrycket av att ett par debattörer njuter av att få sätta dit personer i det andra blocket, att de inget hellre vill än att ”lyckas” avslöja sin motståndare som att hon inte har läst på, ljuger eller misskreditera på något annat sätt.

Jag tror inte heller någon vinner på att brusa upp i talarstolen och uttrycka ett raseri över att majoriteten eller oppositionen har en sådan ”galen” politik eller börjar likna partierna vid ”Antikrundan”.

Och framför allt är jag oroad över vad som händer när oppositionen framför kritik i vissa frågor, men att majoriteten låter bli att ta repliker. Då fastnar frågan för allmänheten i ett påstående från oppositionen, men ingen från Alliansen bemöter frågan. I fallet Boultbee-affären blev det väldigt komiskt att flera företrädare från oppositionen väckte frågor om hur Alliansen tänker hantera fiaskot, men Sten Nordin och andra företrädare satt tysta i sina stolar och vägrade förklara sig.

Med det sagt så tycker jag att det i stora drag en ganska bra nivå på debatten, många sakliga inlägg med både väl presenterad majoritetspolitik och bra opponering på den. Jag är ju ett varm anhängare av att skapa stora majoriteter och välkomnar att i vissa frågor finns det utrymme för block- och partiöverskridande överenskommelser.

Politik är ingen fotbollsmatch.

Skriver ett inlägg strax om min egen insats strax.

Andra inlägg: ”Nordin räcker ut handen till MP” (DN), ”Grön bostadspolitik”, ”Grön trafikpolitik” (gruppledare Emilia Hagberg (MP)), ”Om Förbifart Stockholm” (Jakop Dalunde (MP)), ”Budgetfullmäktige 2010”, (Elina Åberg (MP)), ”Budgetfullmäktige i Stockholm” (Helen Törnqvist (C)), ”Budgetdebatten är igång” (Sten Nordin (M)), ”Budgetdebatt i fullmäktige” (Ring Broman för protokoll (C)). #08pol på Twitter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: