h1

På spaning efter Nya Miljöpartiet

27 november 2010

Det är väldigt spännande att vara miljöpartist just nu. Vi växer i opinionen och sitter nu i majoritet i en kraftig majoritet av alla landsting och fler kommuner än någonsin. Vi ska välja nya språkrör och inleda arbetet med en långsiktig partiprogramsrevidering.

Kommun- och landstingsdagarna samlas 750 av våra kommun- och landstings/regionpolitiker för att kompetensutveckla/s och samtala. Jag arrangerar själv två seminarier, ett politiskt om att förekomma främlingsfientlig retorik (med Maria Ferm, Anders Åkesson, Markus Uvell och Elisabet Qvarford) och ett organisatoriskt om hur vi ska arbeta som växande parti med så stor andel nya medlemmar.

Dagarna inleddes med språkrörstal av Peter Eriksson som tryckte på faktumet att vi nu sitter i majoritet i fler kommuner, landsting och regioner än någonsin och därefter ett framåtblickande panelsamtal med Magnus Johansson (partistyrelsen och MP Eskilstuna), Frida Johnson (Gröna Studenter), Gustav Fridolin (partistyrelsen, riksdagsledamot), Anders Åkesson (MP Skåne), Maria Gardfjell (MP Uppsala) och Ann-Catrin Lofvars (MP Dalarna).

Det jag tyckte var intressantast i panelsamtalet var diskussionen om hur vi ska utvecklas framåt. Ska vi hitta en andra fråga att profilera oss i för att nå ut? Skola? Sjukvård? Panelen verkade inte tycka att det behövs en utpekad ”andra fråga”, utan att vi snarare ska använda vår förtroende i frågor om hållbar utveckling för att bredda oss i mer generella frågor.

Det är klart man blir lockad av det resonemanget, men jag har nog en annan åsikt. Jag tror att det är nödvändigt att peka ut politiska sakfrågor som vi som parti har prioriterat. I alla fall för riksorganisationen. Jag tycker att det blev tydligt i valrörelsen vilken fördel man har att muta in en fråga tidigt. Och det praktiska hantverket i att profilera oss står inte emot en bred idéutveckling internt.

I verkligheten möter människor partier på tre sätt; genom det personliga mötet i bästa fall, genom vår övriga kommunikation i näst bästa fall och genom andras tolkningar av oss i sämsta (och vanligaste) fall.

I det personliga mötet behöver man inte ”positionera” sig, för det handlar om att kunna prata om sina egna hjärtefrågor – och framför allt de frågor personen man möter tycker är viktiga – ur ett grönt perspektiv. I den bredare kommunikationen från riksorganisationen däremot tror jag det är svårare att bara förmedla bredare ideologiska resonemang.

Fler om kommun- och landstingsdagarna: Robert Damberg, Owen Laws, Rapport, Johan Schiff, Pierre Ringborg, Maria Frisk, Helene Öberg, Akko Karlsson. Twitter: #mpKoL

Annonser

3 kommentarer

  1. Jag håller med om att miljöpartiet behöver också ”andra frågor” än miljön, o tror att en trovärdig ekonomisk politik – en ekonomisk trygghetspolitik – är absolut nödvändigt. Jag sneglar gärna på sossarnas övergivna ”inkomstbortfallsprincip”. Hur ska vi behålla medelklassens solidaritet med välfärdssystemet? Det är snart för sent.


  2. Är helt inne på Owens linje – en ekonomisk trygghetspolitik, där socialförsäkringssystemet utgör en del i ett paket med finansmarknads-, arbetsmarknads-, skatte- och utbildningspolitik, är något vi gröna måste ta oss an.

    För övrigt har den gröna linje snarare varit grundtrygghet än inkomstbortfall, där Socialdemokraternas legendariska socialminister Gustav Möller drev den gröna linjen men utan framgång mot lika legendariska finansminister Ernst Wigforss och statsminister Per Albin Hansson. Men kanske skulle det vara en idé att vi gröna, av de skäl Owen anger, börjar intressera oss mer för inkomstbortfallsprincipen?


  3. […] samtalsämne var valframgångarna runtom i landet. Anders Wallner har skrivit ett inspirerande inlägg som jag vill anknyta […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: