h1

Att förekomma främlingsfientlig retorik

28 november 2010

Under lördagen arrangerade och modererade jag ett seminarium om främlingsfientlig retorik och hur MP kan bli bättre på att förekomma den snarare än att reagera på den. Grundtanken i seminariet var att det är bättre att själv lägga förslag i kommunerna som bejakar gröna mångfaldsfrågor och försvara dem – än att kritisera de förslag eller den retorik som t ex Sverigedemokraterna använder i kommunfullmäktige. För att kunna vända på problemformuleringen.

Jag inledde med en kort resumé av vad vi pratade om på ett liknande seminarium 2007, ”att bemöta främlingsfientlig retorik”. Det viktigaste är att kunna frågorna och inte lita på sin egen välvilja. Det räcker inte att vilja väl när man ska debattera med högerpopulistiska företrädare som studerat statistik på invandringsområdet in absurdum. Du måste dels kunna den statistik som de använder och veta varför den ibland till synes stödjer deras argumentation men framför allt vara säker i vår egen politik och varför vi är den politiska motpolen till partier som Sverigedemokraterna.

Därefter intervjuade jag våra experter;

Markus Uvell, vd Timbro och författare till Folkhemspopulismen, kritiserade de etablerade partiernas till synes ointresse att diskutera integrationsfrågorna ur de klassiska perspektiven; arbetsmarknad, bostads- och välfärdspolitik. Istället hamnar diskussionen på SD:s planhalva och politikerna bemöter de påstådda ”problemen” med invandring. Och ibland till och med lägger förslag som burkaförbud och liknande för att anpassa sig. SD:s väljare prioriterar samma frågor som andra väljare; bra vård, skola, miljö och omsorg. Han efterlyste också mer globaliseringsdebatt i Sverige. Nu har vi grupper som känner sig besvikna över det utländska inflytandet i Sverige med t ex utflyttade företag och nedlagda industrier och den frustrationen tar en grupp ut på invandrade.

Elisabet Qvarford, journalist och författare till Svensk, Svenskare… följde SD i valrörelsen och tycker att MP ska utnyttja positionen som deras utnämnda motpol för att prata om vår egen politik. Hon efterlyste också bättre pålasta journalister som granskar SD så att politikerna kan ägna sig åt debatterandet och inte att påvisa de lögner som ofta sprids inom den främlingsfientliga retoriken.

Anders Åkesson, regionråd Skåne (MP) som tagit många debatter med skånska Sverigedemokrater, poängterade att i fullmäktigesalen är det viktigt att trycka på att grön politik är bättre för de grupper SD säger sig värna (pensionärer, arbetslösa) och samtidigt inte tullar på principer om likabehandling och allas rätt till välfärden. Men han menade också att det viktigaste arbetet handlar om att vara ute bland människor och prata om grön politik och lyssna på de problem människor upplever.

Maria Ferm, riksdagsledamot (MP) och migrationspolitisk talesperson, ville poängtera att det inte är SD som är problemet, utan när retoriken och förslagen smyger sig in hos andra partier. Då är det viktigt att vi, som miljöpartister, inte försöker anpassa oss utan bedriver grön framtidspolitik och återupprättar framtidstro hos de människor som känner sig svikna av samhället. Den gröna omställningen är vad som ger jobb och livskvalitet – inte att minska invandringen.

Det var ett långt seminarium och publiken byttes delvis ut i pausen vilket var en utmaning som moderator. Det var svårt att mellan panelens olika perspektiv och publikens frågor försöka hålla oss till ämnet – men det panelen enades om var att det är väldigt svårt att som politiker inte förhålla sig till den problembild som sprids.

När en lokal fråga aktualiseras är det svårt att som politiker lyfta diskussionen att handla om vad som egentligen är problemet. När debatten i lokaltidningen handlar om huruvida en moské ska byggas eller inte är det en utmaning att hitta roten till den upprördheten som kanske uppstått – vad är det egentligen som känns främmande? Vad kan vi som politiker göra?

Publiken efterlyste också en faktabank med siffror och fakta att kunna vända sig till. Jag tipsade, också via publiken, om Sverigedemokraterna har fel (Expo) och Migrationsinfo.

Jag blev väldigt imponerad av panelen som alla fyra hade väldigt kloka inlägg i debatten och kan konstatera att den här sortens frågor kräver snarare helger eller heldagar för att hinna bli mer konkret. Deltagare kom fram efteråt och kände att de ville nu åka hem och arbeta med de här frågorna i lokalavdelningen, utbilda sig och bedriva politik. Det känns förstås väldigt bra att vara med och sätta igång sådana processer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: