h1

Snart 15…förlåt 16 000 medlemmar – alltid redo?

29 november 2010

Trogna bloggläsare vet att jag funderat en hel del på utmaningen som Miljöpartiet stått inför utifrån att vi är en kraftigt växande organisation. Vi brukar toppa medlemsantalen på 10 000 medlemmar. Det senaste året har vi klättrat upp till drygt 15 000 personer, varav 6 000 gått med det senaste året och drygt hälften av medlemskåren gick med 2008 eller senare.

Jag har tidigare lämnat in ett medlemsförslag (som partistyrelsen bifallit) om att utveckla organisationen med anledning av tillströmningen.

I går morse, på kommun- och landstingsdagarna i Västerås, arrangerade och modererade jag ett rundabordssamtal i Skavlan-style kring de här frågorna för att poängtera problemet men framför allt lyfta fram positiva exempel och tankar från runtom i landet.

Lördag kväll insåg jag att även om panelen kändes väldigt stark så bestod den nästan enbart av personer med lång bakgrund i partiet. Inga riktigt nya medlemmar. Så i inledningen av seminariet frågade jag publiken om vi hade några deltagare som gått med 2009 eller 2010. En av de som räckte upp handen var Nannan Lundin (läs gärna hennes inlägg om seminariet här) från MP Västerås. Jag bjöd in henne att delta i panelen och inleda samtalet.

Hon har en bakgrund inom klimatfrågan och deltog under COP15 i Köpenhamn i en tysk delegation. Hemma i Västerås kände hon att hon ville gå med i Miljöpartiet. Hon slogs av en ganska gammal medlemskår (i kontrast till bilden av partiet) och en brist på strukturer – till exempel för att få in nya medlemmar och deras kompetens på ett bra sätt.

Gabrielle Gjerswold, bitr. kanslichef för riksorganisationen, tyckte att riksorganisationen varit svag i att stötta avdelningar i det här arbetet med poängterade att avdelningar lär sig lättare av varandra än av riks.

Karolina Skog, nyvalt kommunalråd, MP Malmö, påminde om att många lokalavdelningar nu befinner sig i en hektisk fas av att anpassa sig till valresultatet. Om det gått bra kanske man bedriver majoritetspolitik, valbereder många uppdrag, anställer personal…då kanske inte dygnets timmar räcker för att satsa på aktiviteter för nya medlemmar. Men då är det också viktigt att informera medlemmar om att kommer aktiviteter längre fram, kanske spika något datum redan nu.

Göte Bohman, nyvalt kommunalråd, MP Hudiksvall, tryckte på vikten att fånga upp enskilda medlemmar som man snabbt ser sitter på stor potential. Göte ringer själv upp alla nya medlemmar i Hudiksvall för att höra vad de haft för tankar med att gå med och tipsar om lämpliga sätt att engagera sig.

Annica Hjerling, organisationsutvecklare, MP Stockholmsregionen, berättade om arbetet som de genomfört för att stötta både små och stora avdelningar. Hon menar att första steget är att sänka trösklarna, med t ex öppna föreläsningar. Andra steget blir att skapa metoder för olika behov; t ex politikerskola eller fadderskapsprogram. I det tredje steget ska man nu öppna upp för att skapa mer politiska forum för idéutveckling.

Björn Lindgren, språkrör Grön Ungdom Göteborg, berättade om deras introduktionshelger med ideologiska föreläsningar, social samvaro och introduktion i hur partiet och ungdomsförbundet fungerar. Därefter bygger man på med politiska föreläsningar under terminerna med låga trösklar, så att alla kan följa med.

Några frågor panelen berörde (fyll gärna på i kommentatorsfältet):

– Ge nya medlemmar en bra introduktion i hur partiet fungerar och vad våra grundläggande åsikter är. Det är bra ben att stå på innan man ger sig i kast med politiska uppdrag.

– Använd sidoorganisationerna – Grön Ungdom, Gröna Studenter och Gröna Seniorer. Starta kanske andra nätverk i regionerna med medlemmar som är intresserade av vissa frågor.

– Första intrycket av ett partiet som medlem är viktigt. Ha kanske en person ansvarig som hälsar på alla nya medlemmar på medlemsmötet? Eller ring upp nya medlemmar och fråga vad de är intresserade av att göra.

Jag avslutade seminariet med ett citat av Ann-Catrin Lofvars i MP Dalarna: ”Vi har vuxit med ungefär 35% det senaste året och det är ungefär så mycket jag tror vi klarar av att göra bra. Man måste komma ihåg att bakom varje procentsiffra finns en medlem, en människa som vill bli sedd”.

Det kändes som ett väldigt bra och positivt samtal med många idéer och tankar kring organisationsutveckling. Även personer i publiken gjorde väldigt bra inspel, under och efter seminariet om vad de tänker behövs i sina region- och lokalavdelningar. Jag tror att utredningen som mitt medlemsförslag initierat har alla möjligheter att bli framgångsrikt.

Annonser

One comment

  1. […] Vi hade en öppen och inspirerande diskussion kring behovet av att skapa en fungerade och inkluderande struktur så att både nya och etablerade medlemmar kan hitta sin roll och bidra med sina kompetenser och erfarenheter. Det var verkligen intressant att höra representanter från Malmö, Hudiksvall, Stockholmsregionen och Göteborg dela med sig av sina goda erfarenheter (mer detaljer om deltagande och kommentarer finns på Anders Wallners blogginlägg). […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: