h1

Språkrörskandidat G. Ericson

03 januari 2011

Min serie om språkrörskandidater och deras lanseringstexter fortsätter idag med Gunvor G Ericson som publicerade texten Framgångsvågen får inte tas för given på Newsmill den 16 december.

Gunvor G Ericson porträtt (2008)

Vi börjar med ordmolnet, där några ord tydligt sticker ut: Människor, ska också, både, hälsa, hållbart. För mig är Gunvor en av de gröna politikerna som tydligast fokuserar på att lyfta fram den sociala hållbara utvecklingen:

Wordle: Gunvor G Ericson

Det är också redan i andra stycket hon trycker på vikten av både en ekologisk, ekonomiskt och social hållbar utveckling. Hon gör också kopplingen till hur vi människor påverkas av miljöproblemen, med kemikalier som exempel för att också kunna sätta ihop det med folkhälsoperspektivet. Gunvor är sjuksköterska och det var just kopplingen mellan hälsa och miljö som fick henne politiskt engagerad.

Sedan går hon igenom några politiska perspektiv som är viktiga för henne att utveckla:

Ökade klyftor försämrar folkhälsan. Slutsatsen är att ett samhälle med stora klyftor skapar ohälsa och bromsar ekonomisk utveckling. Hon trycker också på ekonomisk ansvarstagande med långsiktighet i det ekonomiska systemet.

Grön politik tar ansvar. Här citerar hon ett välspritt grönt citat, ”människan är en aktiv och skapande varelse som vill och kan ta ansvar” (tror det är ur ett gammalt partiprogram, men används flitigt) och går igenom migration, evidensbaserad politik, jämställdhet och lika rätt, jobb och företagande och framför allt ett hållbart arbetsliv.

Ny arbetslivstrygghet. Hon sammanfattar Gunvor Miljöpartiets förslag om arbetslivstrygghet (att bland annat slå ihop a-kassa och sjukförsäkring och göra det till en obligatorisk försäkring), där Gunvor varit drivande och talesperson. Det är en kontroversiell fråga ur fackligt synhåll, så Gunvor parerar med att hon själv varit fackligt aktiv och vill ha en dialog i hur man ska lösa den här frågan.

Språkrör i ett team. Gunvor betonar, som andra brukar uttrycka det, ”laget istället för jaget”. Hon lyfter fram riksdagsgruppen, partistyrelsen och partisekreteraren. Och så lyfter hon några personliga erfarenheter som hon tror gör henne till en bra lagspelare: en bakgrund i idrottsrörelsen, kanslichef för partikansliet på 90-talet, en gedigen landstingserfarenhet (då hon bland annat skapat en regnbågskoalition på sex partier).

Avslutningsvis trycker hon på att vi inte ska vila på våra lagrar utan tvärtom bjuda in ett en bred dialog för att forma partprogrammet och den gröna politiken. Alla medlemmar ska känna att medlemskapet betyder något. Detta är något jag själv utvecklat i mina texter – principer om att varje medlem är en fullvärdig medlem.

Utifrån de fyra punkterna Gunvor skriver om tycker jag mig skönja en språkrörskandidat som har en gedigen erfarenhet av partiet på olika nivåer, och brinner allra mest för folkhälsofrågorna i ett brett perspektiv. Och att hon ser vårt förslag om arbetslivstrygghet som en av de viktigaste reformerna för en grön utveckling av Sverige. Redan i början av texten slår hon fast (vad jag kan läsa in som) det enda konkreta området där Gunvor uttrycker att Miljöpartiet bör utveckla politiken – hur miljö- och folkhälsoarbete kan hänga samman.

Min fråga till Gunvor blir ur ett liberalt perspektiv på folkhälsopolitik. Förra sommaren läste jag liberalen Johanna Nylanders bok Är det så farligt som bland annat tar upp mindre lyckade exempel på när staten reglerat/förbjudit/varnat för beteenden och produkter som i efterhand visar sig vara överdrivna eller helt felaktiga. Jag är nyfiken på hur Gunvor ser på de ideologiska principerna för en grön politiker som vill utveckla folkhälsopolitik?

edit: Gunvor har svarat här, som satte igång en diskussion mellan ovan nämnda Johanna Nylander och NEOs Mattias Svensson.

Annonser

One comment

  1. Gunvor hade problem att kommentera här i bloggen, men har lagt upp ett inlägg på sin egen blogg istället: http://gge-gunvor.blogspot.com/2011/01/svar-till-anders-w-om-sprakror.htmlKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: