h1

Språkrörskandidat Romson

06 januari 2011

Åsa Romson skrev sin artikel ”Miljöpartiets uppgift är att leda debatten om långsiktigt hållbar utveckling” på Newsmill den 27 december.

Åsa Romson 03

I ett ordmoln framstår Miljöpartiet, måste, långsiktiga, lösningar, Sverige som extra tongivande.

Wordle: Åsa Romson

Åsa inleder sin text med att betona att Miljöpartiets huvuduppgift är att lyckas få den politiska debatten att handla om långsiktig samhällsutveckling (framför allt miljö och klimat, men också social hållbarhet och framtidstro). Hon är kritisk till hur partiet klarade av den uppgiften – som jag brukar säga, ”att hålla sig ovanför plånboksfrågehavsytan” – i den gångna valrörelsen. Hon kallar det för en läxa vi måste lära oss. Senare i texten återkommer hon till en annan läxa: att Miljöpartiet inte ensamma lyckades göra det rödgröna alternativet ”modernt”.
Så, som jag läser texten är Åsa kritisk till två saker i valrörelsen: 1) vår egen kommunikation om den gröna politiken 2) de röda partiernas förmåga att framställa sig som attraktiva i det rödgröna samarbetet.

Åsa vill inte förlamas av diskussionen om tillväxt, utan vill istället att vi ska ge oss in i en bred diskussion om utveckling. Ökad folkhälsa ser hon som ett exempel på en sådan fråga, med förebyggande politik, men det finns också fler områden: ”Som grönt parti i västvärlden måste vi visa på lösningar för ett samhälle där fler dör av övervikt än undernäring, där företag kan redovisa vinster samtidigt som naturresurser skövlats och där hatretoriken breder ut sig trots stora landvinningar i respekt för allas olikheter.”

Hon är sedan ideologisk och kallar motsättningen socialism och kapitalism för förra seklets politiska konflikt och trycker på Miljöpartiets obundenhet till de politiska blocken. Åsa tycker att årets valrörelse visar på ett behovet av ett alternativ till höger och vänster.

Sedan punktar hon ner två politiska områden där ett grönt parti i Sverige ska ha sin huvudsakliga fokusering :
Miljöpolitiken, som förändrats mycket under partiets 30 år. De andra partierna är inte längre lika aparta som då. Vi behöver samarbeta med forskningssamhället (som Åsa tills nyligen var en del av, som forskare inom miljörätten) för att utveckla ny miljöpolitik.
Levande demokrati och medborgarengagemang. Hon menar att det är en grön huvuduppgift att arbeta med demokratifrågor. Ett väldigt indiviudualistiskt samhälle som Sverige riskerar att bli svagt på delaktighet. Hon vill arbeta för egenmakt och ökat engagemang. Hon menar att en av Sveriges utmaningar ligger i att människor ska känna att de är en del av samhället – i egenskap av medbestämmande. Hon menar att det, förutom positivt i sig självt, är nödvändigt för att skapa respekt för jordens resurser och kommande generationer.

Det jag gillar allra mest i texten är Åsas ideologiska självförtroende och det är skönt att läsa helgrön retorik. Men jag undrar ändå, hur ser Åsa då på möjligheterna att gå till val 2014. Bör det vara i samarbete med något annat parti ur oppositionen eller ensamma? Hur ska ett sådant samarbete se ut? Det blir tydligt att hon är kritiskt till hur vi klarade av att sjösätta ”de rödgröna” 2010, men hur skulle Åsa vilja möta väljarna 2014?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: