h1

Språkrörskandidat Karlsson

07 januari 2011

Akko Karlsson skrev ett blogginlägg den 3 januari på temat Kandiderar till Språkrör. (Och skrev ett mail till mig – tack för tipset!)

Akko Karlsson

När jag gör ett ordmoln på Akkos text så kliver orden Miljöpartiet, människor, står, också, ser, parti fram lite tydligare:

Wordle: Akko Karlsson

Akko tar i sitt inlägg avstamp i kongressen och den stora uppgiften att vi nu står inför ett viktigt skifte då vi väjer nya företrädare, dels efter valframgången och dels efter det skifte i synen på Miljöpartiet som skett de senste åren. Men hon påminner också om att våra idéer trots allt fortfarande inte är okontroversiella och därmed är utvecklingen framöver inte given. Självklart måste förtroendet förvaltas vidare (där är språkrörsvalet en av de viktigaste pusselbitarna).

Hon presenterar sig själv och sin bakgrund, bland annat att hon ”valt” att bo kvar på landet (jag vet att hon arbetspendlat tidigare) och att hon därmed bor ”nära” miljöfrågorna i egenskap av biodlare, trädgårdsnörd och som person som älskar mångfald av liv och människor. Hon beskriver sin bakgrund inom olika föreningar för miljö- och mänskliga rättigheter samt bygderörelsen. Under de senaste fyra åren har hon tagit tjänstledigt för att vara politiskt engagerad i regionpolitiken. Hon är idag regionalt språkrör för Kalmar län.

Akko berömmar partiorganisationen Miljöpartiet lite mer än riksdagspartiet Miljöpartiet (min tolkning) och betonar våra kopplingar till de internationella gröna samorganisationerna och systerpartier kring Östersjön och nickar till Grön Ungdom och Gröna Studenter som framgångsrika sidoorganisationer. ”Jag ser också kraften att Miljöpartiet attraherar och är öppna för människor med levande erfarenheter från andra fält en rent partipolitiska.”

Akko ser det som en fördel att hon inte sitter i riksdagen och kan föra in det perspektivet och delta mer aktivt i partiarbetet runtom i landet snarare än i riksdagshuset. (Hon har tidigare kallats ”karismatisk outsider” av Birger Schlaug).

Hennes ”ledord för partipolitiskt engagemang” är människa, miljö och livsstil. Hon beskriver de enligt följande
Människa – principer om migration och vår kreativa människosyn, kultur, vardagsengagemang.
Miljö – klimat, utarmning av jorden, utfiske, artförsvinnanden, kärnkraft.
Livsstil – politik för att leva mer och arbeta friare, konsumera mindre och smartare, folkhälsa, grundtrygghet.

Min fråga till Akko bli av ganska praktisk karaktär. Partiet har tidigare haft ett språkrör utanför riksdagen och, vad jag erfarit, ganska dåliga erfarenheter av det. Bland annat förlorar den personen möjligheten till partiledardebatter, den löpande kontakten med riksdagsjournalister mm. Det kan finnas en risk att det språkröret som har riksdagsplatsen blir ”första” språkrör och det andra får svårt att nå ut medialt. Jag undrar om Akko ser några sådana risker? Och om det finns en större risk om det just är det kvinnliga språkröret som står utanför riksdagen?

Annonser

4 kommentarer

 1. Tack för analysen Anders!
  Till frågorna:
  Båda rören har oavsett plats i riksdagen sina platsbundna arbetsplatser i Riksdageshuset och riks -partikanslie. Så både närhet och tillgänglighet finns för båda rören , förrutom i plenissalen och den mediala biten som rör sig där.

  Här hänger det på teamarbete mellan rören ovsett riksdagsplats eller ej, att just göra gemensamma presskonferenser och sätta likhetstecken på ”status” av rören.

  I min värld är det inte könet som avgör framgången på arbete utan hur man utför det. Med det mycket kompetenta rikskansli och partikansli dito pressavdelning vi har idag torde det inte vara en hämsko att inte vara i riksdagsbänken.


  • Tack för svaret, Akko! Jag vill vara tydlig med att min mening inte var att insinuera att språkrörets kön skulle vara kopplat till dess prestation. Tvärtom menar jag att samhällets normer gör att journalister har en tendens att vända sig till det manliga röret (särskilt vid två nyvalda) och om du tror att riksdagsplatsen skulle kunna påverka det på något sätt?

   Jag har nämligen själv tidigare lekt med tanken att ha just en språkrörsduo med en part utanför riksdagen (långt innan folk började ställa upp), men då har jag nog tänkt att det vore lättare ur ett genusperspektiv med det kvinnliga röret på den traditionellt ”tunga” posten av att sitta i riksdagen och få riksdagsdebatterna och det manliga röret utanför. Men livet är ju inte till för att vara så lätt som möjligt – och som princip har jag alltså inget emot språkrör som inte sitter i riksdagsbänken.


 2. […] Så naturligtvis kommer här en länk att förkovra sig i: http://anderswallner.se/2011/01/07/sprakrorskandidat-karlsson/ […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: