h1

Stockholm kan ta täten för hållbar mode och design

26 januari 2011

Idag meddelade Stockholm Business Region, där jag snart tillträder som vice ordförande, och borgarrådet Ulla Hamilton (M) att Alliansen i Stockholm vill att området kring Telefonplan ska bli lokaliseringsort för en nationell inkubator för att stödja entreprenörer inom t ex mode och design.

Företagsklustret för kreativa näringar (mode/design, film/foto, digital underhållning etc) vid Telefonplan växer snabbt, hela 77 procent förra året. Det är väldigt roligt!

”När aktörer inom samma branscher väljer att samlas på en plats uppstår positiva effekter och därför genomför vi en långsiktig satsning på att utveckla Telefonplan för att stödja innovationskraften ytterligare, i samma anda som exempelvis det framgångsrika arbetet med Kista Science City”, skriver Hamilton i ett pressmeddelande. Jag håller med.

Det är dock lite otydligt vilken inriktning staden vill att satsningen ska ha.

Jag vill se den här frågan i ett glokalt perspektiv. Mode och designindustrin sker idag inte inom ramarna för hållbar utveckling. Dels är det en extremt vattenkrävande industri, giftiga kemikalier sprids i naturen och den ansvarar för enorma co2-utsläpp. Industrin sysselsätter omkring en miljard människor runtom i världen. Alltför många av dem arbetar under omänskliga former, något som framkommer i täta rapporter om oskäliga löner, hårda arbetsförhållanden och utan möjlighet för t ex textilarbetare att organisera sig fackligt.

Tänk om Stockholm kunde ta täten för att etablera företag som vill arbeta med mode och design ur ett hållbart perspektiv? Jag vill ha en affärsinkubator som hjälper företagare inom de kreativa näringarna att hitta producenter som kan garantera en social hållbar produktion och ekologiska material. Ett näringskluster som höjer standarden på den svenska modeindustrin till en världsledande aktör inom hållbar mode och design.

Moderaterna har aldrig varit några anhängare av att ställa ekologiska eller sociala krav i upphandling. De brukar menar att det hämmar företagandet. Jag tror tvärtom att det skulle gynna det gröna företagandet – något som Stockholmare skulle kunna vara stolta över.

Miljöpartiet de gröna i Stockholm vill att satsningen på de kreativa näringarna kring Telefonplan ska ske med en tydlig inriktning på hållbart företagande. Det skulle också vara en naturlig del av utvecklingen mot att Stockholm ska bli en Fairtrade City.

Fler: Ulla Hamilton (M)

Annonser

One comment

  1. […] till Ulla Hamilton (m), utifrån mina tankar kring de kreativa näringarna vid Telefonplan som jag bloggade om härom veckan. Poängen i min fråga var […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: