h1

Tio gröna språkrörskandidater…

15 februari 2011

Tio gröna språkrörskandidater åt supé i Rio. En satte i halsen och så blev de bara nio… Nja, inte riktigt så morbidt gick det till när de tio personer som ställer upp som språkrörskandidater samlades på Debaser Medis i helgen. Tvärtemot barnramsan från Agatha Christies deckare så har språkrörskandidaterna snarare tillkommit i jämn takt under våren.

Det är roligt att den öppna processen nu är igång. Jag tycker nämligen inte att det räcker med att kandidater ”kommer ut”, jag vill också se att medlemmarna diskuterar, analyserar och frågar ut kandidaterna och deras respektive tankar om partiet.

Jag har försökt dra mitt strå till den processstacken genom att skriva om kandidaternas texter här på bloggen. Sju av kandidaterna har jag redan skrivit om: Mikaela Valtersson, Gunvor G Ericson, Gustav Fridolin, Bodil Ceballos, Akko Karlsson, Åsa Romson och Joakim Pihlstrand-Trulp). Två till har jag haft mailkontakt med – Tina Ehn och Annika Lillemets – så jag vet att de är på g med sina lanseringstexter. Den tionde kandidaten, Torbjörn Grannholm, var jag obekant med fram till i söndags.

När jag började skriva om språkrörskandidaterna fick jag en hel del frågor av typen ”men ska du verkligen skriva om den kandidaten? Han/hon kommer väl inte att bli vald?”. Den sortens spekulationer tycker jag är irrelevant. Alla kandidaturer ska bemötas med största respekt. Bakom ett beslut att kandidera till ett uppdrag av den här typen ligger ett moget övervägande. Det kan mycket väl vara så att personer som ställer upp inte tänker att han/hon inte har särskilt stora chanser att bli vald. Men särskilt då är det relevant att lyssna på den personen. Personen kan ha en anledning att ställa upp som är minst lika viktigt som det eventuella valet av ens egen person. Det kan vara så att personen tycker att Miljöpartiet saknar något som är centralt för ett grönt parti. Och det måste vi diskutera.

På utfrågningen igår lyftes några av MPs svaga sidor. Vår medlemskårs homogena sammansättning i vit medelklass. Våra politiska ”vita fläckar” där vi inte utvecklat politik på länge. Vår ökning i storstäder och möjligheter på landsbygden. Slagsidan helgrön idealism och kompromissad pragmatism. Självklart ska de konflikterna och andra diskuteras i processen fram till ett språkrörsval.

Här är några citat av de tio kandidaterna:
”Företagen måste ta ett större ansvar för mänskliga rättigheter och miljö” Bodil Ceballos
”Även om vi inte fick regeringsmakten så vann vi valet ändå” Tina Ehn
”Både högern och vänstern sitter fast i tankemässiga lådor” Torbjörn Gannholm
”Ett samhälle med stora klyftor ger ohälsa.” Gunvor G Ericson
”En på varje arbetsplats och en i varje förening ska känna en person som varit med och format Miljopartiet” Gustav Fridolin
”Jag brinner för öppna gränser och människors rätt att röra sig fritt i världen” Mikaela Valtersson
”Vi måste gå från att beskatta arbete och istället beskatta konsumtion och prylar” Akko Karlsson
”Vi är det partiet i Sverige som står för ett samhälle som fungerar” Joakim Pihlstrand-Trulp
”Vi måste ha duktiga pedagoger som språkrör” Åsa Romson
”Människor längtar efter visioner i politiken” Annika Lillemets

Det kommer snart att gå att se utfrågningen i videoformat och vad jag förstår planeras det också fler utfrågningar – bland annat i Göteborg och i Skåne. Vi partisekreterarkandidater kommer att frågas ut näst-nästa söndag i Stockholm.

Fler: Det twittrades en del från utfrågningen under taggen #NyaMP. Åsa Romson, Akko Karlsson, Makthavare, Maria Ferm, DN. Hela utfrågningen går att se online.

Annonser

8 kommentarer

  1. Jag hade så gärna velat komma och lyssna! Men var i Hudik då och blev födelsedagsfirad =) Du får gärna skicka länken till inspelningen till mig när den kommer.


    • Hoppas du blir ordentligt firad! Ska lägga upp länken här när den kommer upp.


    • Nu finns utfrågningen online: http://blip.tv/play/gvxogqS%2BWAI


  2. […] I och med att miljöpartiets avdelningar i Storstockholm i söndags ordnade med utfrågning av språkrörskandidater satte ‘valturnén’ som språkrörskandidat igång på riktigt. Flera andra miljöpartiavdelningar har bjudit in till liknande möten där medlemmarna ska kunna ställa frågor och höra hur olika (och lika) vi som kandiderar ställer oss. Bilder från söndagen finns under galleriet, och flera bloggare har kommenterat, bl a Anders Wallner. […]


  3. Tack för länk, Anders. Dock visar den bara del 1 av utfrågningen, sedan blev det paus för bandbyte. Finns även del 2 online?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: