h1

Tack, Anton Hysén!

09 mars 2011

Så har det då äntligen hänt – en svensk manlig fotbollsspelare har kommit ut. Anton Hysén, 20, junioren i Sveriges mesta fotbollsfamilj berättar i nya numret av Offside om att vara den första öppet homosexuella mannen i fotbolls-Sverige.
”Det är ju helt sjukt när man tänker på det. det är så fucked up, alltihop. Var fan är alla andra?”

2007 hade Stockholm Pride sporttema och jag var presschef för festivalen. Vårt inofficiella mål var att åtminstone en person från elitidrotten skulle komma ut under veckan. Vi lyckades inte. Däremot lyckades vi lyfta frågorna om homo- och transfobi inom idrotten. Både nyhets- och sportredaktionerna (de senare framför allt genom Simon Bank och Johan Orrenius) bevakade frågan. Styrelsen valde Glenn Hysén som invigningstalare, efter en inpassning från min sida. Det är jag väldigt stolt över idag.

Jag vill passa på att citera Glenns invigningstal från 2007:
”(…) För i min bransch odlar vi så gärna myten om att alla är lika välkomna. Idrottens självbild är, som ni vet, en mallig historia om gemenskap och öppenhet. Vi tycker att tonen i omklädningsrummet är hjärtlig och rå även när den bara är rå.

Vi hävdar att idrotten är bra för ungdomar, alla ungdomar. Men hur lätt är det egentligen för en sextonårig fotbollskille att komma ut som bög inför sina lagkamrater? Några av er har säkert gjort det. Själv känner jag ingen som vågat.”

Talet finns i sin helhet på Aftonbladet: ”Var är bögarna och flatorna”. Ikväll medverkar far och son Hysén i Kvällsöppet.

Om Anton 2011: Simon Bank briljerar på sin blogg, QX, Tor Billgren/Antigayretorik. Anja Gatu, Johan Orrenius, Åsa Petersen, Johan Hilton. Och så GP, Sydsvenskan, Expressen, Nyheter24, homorazzi.

Bra texter om Glenn, Pride och idrott 2007: Till försvar för Glenn Hysén (undertecknad), Idrottsklubbar nobbar Pride (SvD), Tor Billgren/Antigayretorik

Annonser

10 kommentarer

 1. Tycker det här är oroväckande. Jag har inget emot bögar men de passar inte in i fotbollen. Varför kan de inte hålla sig till mode och kläder och sådant som passar dem bättre. Det blir bättre för alla parter. Fotbollen är maskulin. Med bögar (eller kvinnor för den delen också) i omklädningsrummet skulle stämningen helt förstöras.


  • Vad är det som du tycker är oroväckande? Att man vågar ta steget och visa vem man är? Din kommentar om att bögar ska hålla sig till kläder och mode är inget annat än fördomar! I detta fall är det ju bevisat att killen kan spela fotboll, eftersom han har flertalet landskamper bakom sig.


  • Snälla Anders, säg att du är ironisk. Snälla, säg att du skämtar. Snälla. öppna upp…


 2. >”Med bögar (eller kvinnor för den delen också) i omklädningsrummet skulle stämningen helt förstöras.”

  Det är inte alltid så lätt, men du får försöka använda dig av lite logik i ditt resonerande, tack.

  Det är tack vare homofober och fördomsfulla som stämningen i omklädningsrummen förstörs.

  Det är alltså dom som ska lämna omklädningsrummen, och sporten, för att stämningen ska bli högre, och därefter rimligtvis söka professionell hjälp hos psykolog för sina mentala tillkortakommanden och brister.

  Själv har jag aldrig någonsin varit med om en homosexuell människa, som genom sin närvaro fått stämningen att sjunka, vid något endaste tillfälle oavsett situation eller miljö, tvärtom höjer dom ofta stämningen.

  Däremot har jag många gånger varit med om att homofober och fördomsfulla människor fått stämningen att sjunka genom sin närvaro, pga sina begränsade intellektuella förmågor att delta i och acceptera verkligheten och andra människor.

  Såna obehagliga människor och tillika belastningar för samhället och mänskligheten borde utan tvekan hållas ute från absolut alla tillställningar som finns, inklusive omklädningsrum och fotboll.

  En bra start vore väl om aktiva sportutövare i alla åldrar omedelbart stängs av i ca 5år om dom ger uttryck för minsta fördom mot andra pga deras sexuella läggning eller rastillhörighet. Så dom slutar belasta sporten, omgivningen och samhället med sina tillkortakommanden, varvid dom får en chans att söka riktig hjälp, så dom kan återkomma när deras sjuka tänkande frisknat till.

  Min kommentar ges med viss reservation för att originalkommentaren kanske är en satir, med tanke på dess infantila innehåll. Den kanske helt enkelt ville ironisera kring det otillräckligt begåvade avskrädet i samhället som homofober och fördomsfulla människor utgör?


 3. Men suck! Snälla, byt ut din fotbollshjärna mot ett hjärta. Det är väl fantastiskt att Hysén kommit ut! Han är väl lika bra på fotboll igår som idag? Maskulin är ingenting som statiskt är, utan någonting som skapas. Ungefär som fotbollsspelare, du föds inte till det utan du lär dig spelet. Vissa har bättre förutsättningar än andra. Fast med så mkt luft mellan öronen är det troligt att du inte förstår innebörden av mina ord. Men andra läsare kanske gör det. Och ”stämningen”, vilket roligt avslut på din kommentar, låter onekligen homoerotiskt i mina öron som ”absolut inte får förstöras”. Ha-ha-ha!


 4. Kommentar-Anders: Jag känner nog snarare att det är sådana åsikter som du för fram som drar ned stämningen. Jag är glad att jag inte delar omklädningsrum med dig.


 5. @Anders: Hysén verkar ju inte vara en brud-bög, då spelar det ju ingen roll för stämningen; han kommer aldrig bli det där husdjuret som man ofta stöter på inom företag och inom olika grupper; en gullig maskot som alla betraktar som, inklusive bögen själv, ett gulligt skämt.


 6. […] också Antigayretorik, Anders Wallner, Sebastian Stenholm, Som en öppen blogg, HD Sportbloggen, Jerry, […]


 7. Mitt ovanstående inlägg ska precis som Fredrik misstänkte ses som satir. Det verkar dock inte ha framgått särskilt tydligt så det blev tyvärr en ganska misslyckad satir.

  Jag är verkligen imponerad av Hysen för det mod han visat.

  Även om det går långsamt i HBT-frågorna så får man trösta sig med att det i alla fall går framåt.


 8. Anton Hysén

  Interesting!

  Watch the video!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: