h1

Språkrörskandidat Lillemets

21 mars 2011

Annika Lillemets skrev sin artikel Politisk fantasi och klarspråk gör Miljöpartiet till en kraft för verklig grön omställning på Newsmill den 17 mars 2011.

Annika Lillemets

I ett ordmoln på Annikas text framstår orden istället, vill, mer, måste, samhälle som mest centrala.

Wordle: Annika Lillemets

Annika Lillemets slår från början fast att ett grönt parti har två politiska fiender: ökande sociala klyftor och ekologiska problem. Att möta klimathotet och att arbeta för rättvis fördelning får lika stora delar av argumentationen. Den gröna poängen är för Annika att värdera människors välbefinnande och miljön högre än vinstutdelning till bolag. Annika känner, som så många av oss, en frihet efter valrörelsen att det rödgröna samarbetet är över. Hon vill använda det gröna perspektivet för att utmana tankemönster hos partipolitiken och medborgarna och lyfta blicken: Vad kommer efter konsumtions- och tillväxtsamhället? Hon vill byta färdriktning mot det samhället redan nu.

Inom miljöfrågorna argumenterar hon för hur förnybar energi kan decentralisera världsekonomin och hur politiska maktmedel kan användas för att främja grön utveckling (investeringar av pensionskapital, offentlig upphandling, återupprättande av lokala bankväsenden).

Inom de sociala frågorna vänder hon sig emot ”arbetslinjen” och att ständigt ökande lönarbete ska utgöra framtidens skattebasen. Hon vill se andra baser, som finansiella transaktioner och miljöpåverkan för att kunna minska arbetstiden och överkonsumtionen. Hon vill även införa någon slags basinkomst. Hon hänvisar till professor Tim Jackson, EU-parlamentet och boken ”Jämlikhetsanden” i sin argumentation.

(Annikas prioriteringar rimmar väl med partistyrelsens val av rådslagsfrågor för mandatperioden: energi och framtidens välfärd)

Annika lyfter fram sin bakgrund som civilingenjör. Hon kallar sig teknikoptimist – och realist då hon menar att det behövs både ny miljöteknik och nya normer. Hon väver ihop, ur hennes gröna perspektiv, negativa samhällsföreteelser som vapenexport, icke-våld, könsmaktsordningen och ideologiska utförsäljningar med de gröna svaren – till exempel lokala företag, solidaritet med djur och ökat inflytande. Här gör hon markeringar för vad som, för henne, är de viktiga grundbultarna i grön ideologi. Hon vänder sig emot höger/vänster-skalan och tar avstånd från båda polerna på den traditionella politiska skalan.

Annika bygger sitt politiska engagemang på när hon upplever förtryck, orättvisor och maktkoncentration.Hon vill inte att MP blir ett parti bara för en välmående medelklass utan ta tydligt ställning för solidaritet med fattiga och svaga. Inte öppna plånboken för reformer som lockar medleklassen, utan snarare vädja till dess solidariska sidor. Hon menar också att hon saknat den opinionsbildande delen av partipolitiken i Miljöpartiet de senaste åren. Hon menar att hon under sina år i kommunpoltiken lärt sig hur det går att behålla fokuset på det gröna målet i det dagliga tröskandet av handlingar och ärenden.

Min fråga till Annika blir på ett område som jag själv funderat mycket på. Hur tycker hon att organisationen ska förändras så att grön ideologi ska kunna genomsyra all vår politik, när vi så snabbt vuxit med så många tusen medlemmar?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: