h1

Abbes pappor, mamma – och jämställdheten

27 mars 2011

I dagens DN Söndag porträtteras jag och min familj i ett bildreportage. Bilderna är tagna av vår vän och fotografen Johannes Liljeson som vi träffade strax efter att jag och Anna börjat inseminera. Det är alltid en bedömningsfråga när det gäller att medverka i den här sortens mediesammanhang – och dessutom med sitt barn som inte kan göra ett eget val. Vi känner att många vi mött det senaste året har uttryckt en glädje över att hitta förebilder inom stjärnfamiljsområdet så att det positiva överväger. Vi ville berätta att familjer kan se annorlunda ut. Vi är väldigt nöjda med både de fina bilderna, som  är tagna under ett drygt års spann, och texten som Ulrika By har skrivit:

Abbe, precis fyllda ett år, har fyra föräldrar. Det var lite trångt på förlossningen när han kom, men det gick bra. Alla grät. Inte minst barnmorskan. Pappa, mamma, pappa, pappa, barn. Det är så den ser ut, Abbes familj. Och nu går han redan, Nils Ivar Albert Söderström Wallner, Abbe kallad. Men det går fortfarande lite, lite fortare att krypa.

Läs ”När Abbe kom till världen” på DN.se.

Vi har haft väldigt lite problem med fördomar utifrån att Abbe har fyra föräldrar. Både mödravård, sjukvård och BVC har varit öppna och tillmötesgående. Däremot att jag och Anna har delat på föräldraskapet och har ambitionen om att vara helt jämställda – det har orsakat en del problem i kontakten med ”gravidindustrin”. Förutfattade meningar om hur pass lite engagerad jag förväntas vara, hur vi ”ska” sköta matningen av Abbe och vilka uppgifter som en mamma respektiva en pappa sköter har provocerat oss. Därför har jag skrivit en debattartikel tillsammans med tre andra föräldrar – Carlos Rojas,  Zanyar Adami, Sanna Verner-Carlsson och Pablo Cepeda som publicerats i dagens Aftonbladet:

Vi behöver ett tidigt möte med strukturer som svarar på de frågor och funderingar vi har inför föräldraskapet – inte skuldbelägger oss för att vi tänker normbrytande. Som beter sig likadant mot män och kvinnor: förväntar sig lika mycket av den manliga föräldern som av den kvinnliga.

Läs ”Skärp er barnmorskor – stenåldern är över” (inte vår rubrik, de flesta barnmorskor vi mött har varit fantastiska!) på Aftonbladet.se.

Fler: Bloggen Journalistgranskning tycker att reportaget ”gnäller på kärnfamiljen”. Malin Lernfeldt på GP är provocerad av våra citat som hon tycker förminskar andra familjer. Fina Åsa Petersén skriver om storfamiljen. Micke Kazarnawitz tipsar om artikeln. Akko Karlsson berömmer oss.

Annonser

One comment

  1. Vilket FANTASTISKT bildreportage!! Tårvarning, verkligen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: