h1

Vems ambitioner styr staden?

13 september 2011

Jag befinner mig idag på Klimatpaktskonferens med många företagare som är engagerade i klimat- och miljöfrågor och ansvariga Stockholmspolitiker som Ulla Hamilton (M) och Per Ankersjö (C).

Hamilton invigde dagen och pratade bland annat om infrastrukturfrågorna. På det stora hela bra, Moderaternas insikt de senaste åren om att även kollektivtrafik behövs är ett stort steg framåt för M (även om man hoppas att denna inställning i högre grad smittar av sig på infrastrukturbudgeten). Men jag blev förvånad när hon nämner sin målsättning om att andelen Stockholmare som nyttjar kollektivtrafik ska ha fortsatt samma proportioner även när Stockholm växer.

Det förvånar mig, då andra (högre) ambitioner lyfts i det nya förslaget till miljöprogram som Ankersjö senare pratade om. Miljöprogram som ska beslutas om i kommunfullmäktige i december och det finns anledning att återkomma till förbättringspotential i det. Men bland annat nämner Ankersjö en ambition om 10% energieffektivisering.

På konferensen lyfte dock många av de engagerade näringslivsföreträdarna att de själva lyckats effektivisera sin energianvändning med mellan 20 och 60 procent under ganska kort tid. Då framstår Centerpartiets och Alliansens ambitioner för mandatperioden ganska klena.

Men min undran efter konferensen blir framför allt vems ambitioner som ska styra staden? Är det Moderaternas blygsamma, Centerpartiets hyfsade eller det gröna näringslivets högre ambitioner?

För mig som grön politiker är det självklart att politiken ska gå före i omställningen och utforma styrmedel för att näringslivet och allmänheten ska kunna utvecklas och veta förutsättningarna för åren som kommer. Jag blir lite förvånad att Alliansen inte ens verkar gå i takt.

Annonser

One comment

 1. Hej Anders.
  Det är ju mest allmänt flum, som inte leder någon vart.
  Det måste sättas konkreta mål, ex. 30 TWh vindkraft till år
  2030. Vi ligger ju ca 10 år efter Danmark och Maud (tack och lov avgående) pratar om tre ben. Det räcker med två, vattenkraft och vindkraft (plus närliggande) för att täcka upp 140 TWh el.
  Kom igen och lycka till önskar
  IngvarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: